„Procurorii au descins astăzi la Președinție și la domiciliul președintelui Igor Dodon” sau măcar „Primarul de Orhei, Ilan Shor, audiat la CNA în privința acuzațiilor la adresa președintelui Igor Dodon”. Cam așa ar trebui să arate titlurile pe care le vom vedea în presa de azi. Asta dacă ar exista ceva independență prin instituțiile de drept, iar măcar câțiva procurori și-ar face datoria.

Bine, mulți vor spune că dacă ar fi existat boarea aia de independență Shor ar fi fost demult la pușcărie și nu candidat la funcția de deputat, respectiv nu ar mai fi existat asemenea declarații, precum cele de ieri. Iar dacă am merge pe firul ăsta înapoi, am putea afirma și că nu ar fi existat furtul miliardului, Dodon n-ar fi ajuns președinte, iar noi toți, în general, am fi trăit într-un stat și nu în acest simulacru absurd de care avem astăzi parte.

Dar trăim unde trăim, în condițiile pe care le avem, iar ce s-a întâmplat ieri este extrem de important. Un eveniment care demonstrează încă o dată că această construcție care se vrea stat este dirijată dintr-un singur centru de comandă și acționează doar în conformitate cu interesele celui aflat la butoane.

Shor a ieșit și a spus că Dodon, în ultimii ani, a zburat cu avioanele sale, a dormit la el în casă, i-a utilizat mașinile și a primit genți, cu „ceva”, adică bani. Când s-au întâmplat aceste lucruri nu a spus Shor. Dar nici nu contează prea mult. Oricând ar fi fost, acțiunile sunt cu un clar iz penal, pentru că Dodon era atunci președinte, parlamentar sau ministru.

Deci acțiunile lui Shor pot fi catalogate ușor drept mită sau favoruri pentru un demnitar, fapte care ar urma să ducă la dosare penale, procese și ani grei de pușcărie.

Ce a vrut să transmită Plahotniuc

Este absolut clar pentru toată lumea că Shor nu e nimic altceva decât un cobai al lui Plahotniuc, care nu face nici măcar cea mai mică mișcare fără permisiunea celui care face experimente pe el. Respectiv ieșirea de ieri are ținte clare.

Prima, și cea mai importantă, este avertismentul. E posibil ca Dodon să fi făcut anumite promisiuni sau afirmații în cadrul ultimei sale vizite la șeful său de la Kremlin, care au necesitat o reacție din partea șefului său de la Chișinău. Respectiv aceasta a venit și a fost una extrem de dură. Astăzi Dodon ar trebui să se aștepte oricând, după alegeri, cu o descindere a procurorilor la Președinție, iar opinia publică a fost pregătită pentru asta.

Iar a doua este lovitura. O nouă lovitură primită de socialiști de la Șor, care și așa le ia o bună parte din electorat datorită magazinelor sociale, concertelor și mitei electorale pe care o împarte la greu prin toată Moldova. Acum a lovit și în locomotiva lor electorală, prezentată ieri de toată media, cu excepția celei socialiste, drept un individ corupt, care lua bani cu geanta de la cel care a furat miliardul.

Shor, noul Ghimpu pentru Plahotniuc?

În cadrul unui interviu pentru Cotidianul, Vladimir Voronin declara recent că Ilan Shor va îndeplini în viitorul Parlament, pentru Plahotniuc, rolul care i-a aparținut lui Mihai Ghimpu în ultimii 9 ani.

Iar afirmația nu este una desprinsă de realitate. Ghimpu a fost folosit întotdeauna de Plahotniuc ca o gură de tun împotriva lui Filat, pentru a-i mai tempera din ambiții ultimului, când acesta avea impresia că și-ar putea permite prea multe.

Mai mult decât atât, cele 10% ale PL-ului au fost întotdeauna decisive pentru Plahotniuc în formarea unor așa-zise „coaliții” de guvernare, jucând întotdeauna de partea sa.

La cum arată astăzi lucrurile, un scor de 10% pentru Shor, în alegerile din 24 februarie, nu cred că ar reprezenta o mare surpriză. Resursele financiare uriașe pe care le investește în cumpărarea celor mai nenorociți, săraci și dezinformați cetățeni, în mod normal alegători ai socialiștilor, nu au cum să nu dea rezultat. Sigur, nu este încă certă accederea partidului său în Parlament, dar asta depinde în mare parte de cum vor acționa socialiștii până în ziua alegerilor. Însă la afirmațiile pe care le-a făcut ieri Shor, mă îndoiesc că Dodon va mai îndrăzni cumva să-l deranjeze pe acesta.

Așa că, pe lângă mandatele pe care le va obține cu PD, Plahotniuc se poate baza și pe cele ale lui Shor, cu care speră să poată forma un grup parlamentar suficient de solid, iar mai departe să scoată ce are nevoie până la majoritate din socialiști și „ACUM”.

Dar procurorii, ce fac procurorii?

În mod normal, deși după cum am mai spus și mai sus, într-o normalitate este imposibil ca un individ care a furat un miliard să iasă la câțiva ani de la fraudă, în calitate de primar și candidat la funcția de deputat, cu astfel de acuzații la un individ ajuns președinte… Dar admițând că totuși s-a întâmplat toată această nebunie, în mod normal, astăzi procurorii ar fi avut mult de lucru.

În primul rând, l-ar fi chemat la audieri pe Shor. Următorul pe listă ar fi fost Dodon, iar descinderile cu mascați ar fi trebuit și ele să fie la ordinea zilei.

Sigur că nu vom avea parte de nimic din toate astea. Nu este timpul. Nu este nevoie acum de așa ceva. Acum e nevoie de mulți socialiști în viitorul Parlament. Dar nu de prea mulți. Orice rezultat între 35 și 40 de deputați pentru PSRM, e perfect pentru Plahotniuc. Mai puțin nu are cum să fie, mai mult devine prea periculos.

Iar după alegeri, când va fi cazul, dacă va fi nevoie, va apărea și autodenunțul. Doar că de data asta ținta va fi Dodon. Nu mă îndoiesc că a fost deja făcut în alb. Mai așteaptă doar ștampila, data și semnătura lui Harunjen.

Când va fi nevoie. Dacă va fi nevoie…

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here