Deși doar 19 zile de despart de alegerile parlamentare, scrutin care va fi organizat în baza unor reguli noi, stabilite de PDM, PSRM și Grupul lui Iurie Leancă, prin aprobarea sistemului de vot mixt, care presupune vot uninominal pentru circumscripții, 21% din cetățeni nu cunosc ce înseamnă acest sistem, conform unui sondaj realizat de Institutul Internațional Republican (IRI).

Conform datelor prezentate, 21% din cetățeni nu cunosc ce înseamnă votul mixt pentru alegerile parlamentare, în baza căruia vor fi aleși 51 de deputați pe circumscripții uninominale și 50 de deputați pe liste de partid în cadrul alegerilor din 24 februarie curent.

În același timp, 22% din respondenți spun că nu susțin noul sistem de vot, adoptat de PDM, PSRM și Grupul lui Iurie Leancă în pofida opiniei exprimate de partenerii externi și experții Comisiei de la Veneția de a nu aproba acest sistem. Totodată, 15% din moldoveni susțin că nu suportă acest sistem.

Conform sondajului, doar 17% din respondenți își exprimă ferma susținere pentru sistemul electoral mixt, în timp ce 25% din moldoveni își exprimă o oarecare susținere.

Sondajul a fost realizat în perioada 5 decembrie – 16 ianuarie, pe un eșantion de 1226 de persoane și are o marjă de eroare de 2,8%.

Amintim că viitoarele alegeri parlamentare, prognozate pentru 24 februarie 2019, vor fi organizate în baza sistemului electoral mixt, schimbat cu votul deputaților PDM, PSRM și Grupul lui Iurie Leancă. În viitorul Parlament vor accede 50 de deputați aleși pe liste de partid și 51 pe circumscripții electorale.

De asemenea, la 24 februarie 2019 va fi organizat și un referendum privind micșorarea numărului de deputați de la 101 la 61, dar și pe subiectul privind revocarea deputaților din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here