Acum un an se vota mixtul. Ziceam încă pe timpul lansării mixtului că acest sistem nu va funcționa și că este o greblă pe care ne încăpăținăm să călcăm neapărat. Știm și de ce. Care europeni, care Comisie de la Veneția, când Siroja ne zicea că e cel mai bun sistem? Care uite că funcționează și în Germania! Ei, și ce că-i stat federal și cu democrație avansată? Ei și ce că mai multe țări au renunțat la sistemul mixt în favoarea celui proporțional? Noi, moldovenii, vrem grebla noastră!

Că după un timp vom renunța la acest sistem sunt absolut sigur. În ce minunățemie se va transforma viitorul parlament se vede de pe acum. Nu că cel precedent era prea bun. Trebuia dizolvat prin 2013 ca să nu ajungă cimitir politic și acum era o cu totul altă situație. Dar trișorii de la guvernare au ales să ne bage pe gât mai întâi uninominalul – cu “deputatul tău” pe care vei putea să-l revoci oricând, mai apoi mixtul – prin socialiști – cu “deputații mai aproape de popor”.

Cât de aproape sunt viitorii deputați de popor o vedem de pe acum. Am încercat să privesc câteva dezbateri la tv și nu am rezistat. Oamenii aceștia chiar nu înțeleg încotro merg și pentru ce aspiră. Eu cred că nu certificatul de integritate ANI era unul necesar, pentru că tot l-au profanat, ci un examen de admitere, cu întrebări despre sistemul politic, rolul parlamentului, funcțiile deputatului etc. Erau și înainte alegeri. Da, am criticat cu toții sistemul proporțional, că ar fi partidele s.r.l., că democrația internă e șubredă. Păi, trebuiau perfecționate partidele. Înainte, cel puțin candidații mergeau la școli de partid, se pregăteau de dezbateri, învățau ce-i aia discurs public. Acum nimic din astea nu văd. Stau acum la calculator și-i am în față pe Constantin Țuțu și Zinaida Graceanîi – doar ăștia au ajuns sub formă de pliant și ziar la mine acasă. Țuțu îmi zice despre renovarea a 3 grădinițe în Codru și 1181 de școli în țară în aceeași frază. Și dacă Filip așa și nu mi-a răspuns unde-s cele 170 mii de locuri de muncă create (dacă-s peste hotare, așa și să spună!), dacă numărul salariaților scade, atunci Țuțu vine cu o nouă versiune – 80 de mii locuri de muncă noi și alte 95000 de persoane care au trecut să lucreze de la negru la alb. E mai generos cu 5 mii decât premierul, a creat tocmai 175 de mii! Cine dă mai mult? Cine răspunde de aceste cifre scrise negru pe alb, dar inexistente? Filip? Țuțu? Mă îngrozesc ce ar putea fi scris în viitorul doctorat al insului. Socialiștii în general au încurcat alegerile parlamentare cu cele locale. Eu înțeleg că ei au candidați uninominali pe Chișinău. Dar să vorbești doar de problemele unui oraș, fie el și capitală, la nivelul unui șef de asociație a locatarilor – că le vei repara liftul și vei vopsi scara? Voi serios pentru asta mergeți în parlament? Și de ce m-ar interesa cine din cei doi Bobcinski și Dobcinski, care-și cedează locul unul altuia, e cel mai mare unionist din Schinoasa? Pentru că ar putea ajunge în parlament și va face unirea Bacioiului și Trușenilor, care vor deveni orașe – cu Vasluiul?!

Dacă acesta a fost scopul mixtului, atunci el a fost atins. Degradare și profanare mai mare a discursului public nici că se putea. Acum imaginați-vă pentru o clipă ce va fi în viitorul parlament, dacă tot acest circ se va muta acolo.

Am mai zis, că aceste alegeri sunt deja fraudate. Acum mai sunt și profanate. Iar ceea ce rămâne fără alegeri, deja nu mai este politică. Politicul în Moldova e pe moarte. Mai avem puțin timp să-l resuscităm.


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here