Ieri seara am vorbit cu mama la telefon și am aflat că o nană de-a mea din mahala este foarte supărată pe Maia Sandu. Cică a văzut la televizor câte școli a închis atunci când a fost ministră a Educației și a ajuns la concluzia că dacă ar fi avut proprii copii, niciodată n-ar fi procedat astfel. Întâmplător sau nu, dar această informație este trâmbițată la posturile TV și difuzată pe toate portalurile afiliate puterii, anume în preajma alegerilor – fie ele prezidențiale sau parlamentare.

„Jurnaliștilor”, care lucrează la aceste instituții de presă le scapă însă un mic detaliu. Potrivit Biroului Național de Statistică, în perioada când Maia Sandu a fost la conducerea Ministerului Educației, au fost închise 73 de școli, iar de când la Guvernare au venit democrații, au fost închise 77 de instituții de învățământ.

Evident că această informație nu-și găsește loc în buletinele de știri de la holding și nici pe zecile de site-uri care direct sau indirect lustruiesc imaginea celor de la conducere. Adevărul e că, din cauza numărului mic de copii, a condițiilor proaste și a lipsei cadrelor didactice, aceste 150 de școli oricum trebuiau închise.

Ăsta este doar un exemplu din multe alte zeci de știri manipulatorii sau care prezintă doar o jumătate de adevăr. Din păcate, peste 80 la sută dintre instituțiile media de la noi s-au transformat din surse de informare, în platforme de manipulare și spălare pe creier.

Dacă până acum măcar încercau să mimeze un echilibru, în campania electorală aproape toate televiziunile, posturile radio sau site-urile fac deschis campanie pentru anumite partide politice. Ca să înțelegi cine și cui spală imaginea e suficient să privești/asculți un buletin de știri sau să citești câteva titluri pe site. „Maia Sandu va rămâne în istorie drept ministrul „școlilor închise”, chiar dacă spune că nu așa multe a distrus”, „Vlad Plahotniuc: Guvernarea democrată va oferi mai multă bunăstare pentru oameni, pentru Moldova”, „Sergiu Sîrbu la Andrei Năstase acasă: Cum crezi Andrei, de ce oamenii susțin Partidul Democrat?”, „Candu către Năstase: Dragă Andrei, politica în Moldova trebuie să fie una curată”, astea sunt doar câteva titluri, evident tendențioase, culese pe unele site-uri apropiate puterii.

Formula e simplă: sunt postate doar știri pozitive despre cei de la Guvernare, iar cei din opoziție sunt luați peste picior și ridiculizați în cel mai nesimțit mod. Oamenii nu au timp să verifice informația din mai multe surse și își fac concluzii în baza unor date cioplite stângaci de niște jurnaliști fără coloană vertebrală.  

Mai există și cealaltă extremă, unde cei de la conducere sunt mereu criticați, iar cei din opoziție sunt mângâiați pe cap. Problema e că astfel de instituții sunt vizibil în minoritate, iar la un anumit moment se trezesc fără publicitate sau cu controale inopinate de la FISC.

Guvernanților, se pare, că nu le prea place să li se răspundă cu aceeași monedă și îndreaptă toate tunurile spre cei care le deranjează liniștea. Avem și presă care prezintă doar informații echidistante și neutre, dar viața acestor instituții este extrem de grea și ar trebui incluse în Cartea Roșie a produselor media pe cale de dispariție.  

Politicienii vin și se duc, dar numele pătat rămâne

În toată istoria asta murdară îmi este scârbă de așa-numiții jurnaliști care slujesc, conștient, politicienilor corupți și hoți, pentru câteva mii de lei. Din dorința de a fi vedete TV, uită de demnitate, uită de valori și, din păcate, uită să conecteze logica. La conferințele de presă nu mai adresează întrebări incomode, iar unica funcție pe care o îndeplinesc e cea de purtători de microfon.

Cel mai grav e că, la un moment dat, ei își insuflă ideea că ceea ce fac este bine și chiar sar în apărarea patronilor, justificându-le acțiunile. Acești oameni nici nu realizează când se transformă din jurnaliști în asasini morali. Știrile lor mincinoase ajung în casele a sute de mii de cetățeni și îi induc în eroare. Cum se simt ei oare, când se uită în oglindă și în loc să vadă acolo o personalitate, văd un nimic?! Cum se simt ei oare, când primesc salariul pe card sau în plic, știind că acești bani au fost furați de la oamenii simpli?! Cum se uită ei oare în ochii părinților, prietenilor și foștilor colegi de facultate, când știu că știrile lor, cel mai probabil, le vor compromite viitorul celor dragi pentru următorii patru ani?!  

Într-o campanie electorală rolul mass-mediei este extrem de important, dacă nu chiar decisiv. Iar „jurnaliștilor” care, conștient și fără gram de remușcări, pun cetățenilor macaroane pe urechi, vreau să le spun că: politicienii vin și se duc, dar onoarea, numele și reputația voastră vor rămâne pătate pentru tot restul vieții.

Iar mâine dimineață, când o să vă spălați pe dinți și o să vă uitați în oglindă, să vă întrebați dacă sunteți mândri sau vă este rușine de omul pe care-l vedeți. Dacă vă va fi rușine, mai aveți o șansă…


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here