Martorii lui Iehova, noi arestări în Rusia

Autor: , in Externe / 7 februarie, 2019, 17:52

Autorităţile ruse au anunţat joi noi arestări în rândul Martorilor lui Iehova, la o zi după condamnarea la şase luni de închisoare a unui membru danez al acestei organizaţii religioase interzise în Rusia din 2017, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Conform Ministerului de Interne, două grupuri distincte de membri ai Martorilor lui Iehova au fost arestate în Mordovia, în zona de centru-vest a Rusiei, şi în districtul Hantî-Mansi, în Siberia Occidentală.

Ministerul de Interne, care a adăugat că a confiscat calculatoare, telefoane şi ‘literatură extremistă’, nu a precizat câte persoane au fost arestate în total.

Mişcarea Martorii lui Iehova, care susţine că are 172.000 de membri în Rusia, a fost interzisă în aprilie 2017 de către Curtea Supremă şi este considerată „extremistă” de Ministerul de Justiţie.

Miercuri, justiţia rusă l-a condamnat pe Dennis Christensen, 46 de ani, membru danez al acestei mişcări fondate în anii 1870 în SUA, la şase ani de închisoare pentru „extremism”, stârnind indignarea capitalelor occidentale.

Uniunea Europeană a făcut apel la „eliberarea sa imediată şi necondiţionată”, în timp ce ministrul danez de externe Anders Samuelsen a spus că este „inadmisibil ca (mişcarea) Martorii lui Iehova să fie calificată drept organizaţie extremistă şi clasată în aceeaşi categorie ca organizaţiile teroriste violente”.

Purtătoarea de cuvânt a Ambasadei SUA în Rusia, Andrea Kalan, a scris pe Twitter că este „profund îngrijorată” de această condamnare, făcând apel la Moscova „să respecte libertatea credinţei”.

Întrebat despre cazul lui Christensen, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat joi că „activităţile acestei organizaţii religioase sunt ilegale” în Rusia.

„Deşi era la curent cu această interdicţie (…), Christensen, cetăţean danez, şi-a continuat activitatea şi a lucrat în interesul acestei organizaţii”, le-a declarat el jurnaliştilor.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului Homme Human Rights Watch (HRW) şi Amnesty International au denunţat măsurile, spunând că este o campanie de „persecuţie religioasă” împotriva Martorilor lui Iehova în Rusia.

Organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial consideră 19 dintre membrii săi drept ‘deţinuţi politici’ şi estimează că în total 81 sunt „persecutaţi pentru credinţa lor”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X