Observatorii ruși, interziși prin lege la alegerile din Ucraina

Autor: , in Externe / 7 februarie, 2019, 19:11

Rada Supremă a Ucrainei a interzis prin lege prezenţa observatorilor ruşi la alegerile prezidenţiale din 31 martie, informează agenţiile de presă EFE şi Rbc Ukraina, potrivit Agerpres.

Legea, susţinută de 232 de deputaţi, cu şase mai mult decât minimul necesar, încearcă „sa reducă riscurile şi ameninţările de ingerinţă ale Federaţiei Ruse în alegerile din Ucraina”.

Deputaţii au subliniat că în grupurile de observatori trimişi de organizaţiile internaţionale nu pot fi incluşi cetăţeni ruşi, întrucât Rada însăşi a catalogat Rusia ca stat „agresor” şi „ocupant”.

Aceşti observatori „pot constitui un mijloc pentru un atac informativ (din partea Rusiei) prin manipularea faptelor legate de procesul electoral”.

Serviciul de Informaţii Externe al Ucrainei informase anterior că Moscova a alocat suplimentar 350 milioane dolari serviciilor sale speciale pentru acţiuni subversive la alegerile din Ucraina în 2019, potrivit Rbc Ukraina.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a exprimat deja intenţia de a ordona poliţiştilor de frontieră să împiedice intrarea observatorilor ruşi în Ucraina.

În acelaşi timp, ministrul de Externe ucrainean, Pavlo Klimkin, a declarat că a cerut Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului să nu trimită observatori ruşi în Ucraina.

Comisia Electorală Centrală din Rusia a considerat că această interdicţie reprezintă o încălcare de către Kiev a obligaţiilor sale internaţionale şi speră ca OSCE să ignore cererile din partea Ucrainei.

Interdicţia vizează atât alegerile prezidenţiale preconizate să aibă loc la 31 martie în Ucraina, cât şi cele legislative care vor avea loc în toamnă, precum şi alegerile locale din această ţară.

Potrivit autorităţilor ucrainene, peste 850 de observatori internaţionali vor monitoriza desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, aceştia provenind în special din ţări şi instituţii europene.

Pe de altă parte, Petro Poroşenko, aflat la putere din mai 2014, a fost înregistrat joi în calitate de candidat la apropiatele alegeri prezidenţiale de către Comisia Electorală Centrală de la Kiev.

Astfel, cei trei principali favoriţi în sondajele de opinie – Poroşenko, fostul premier Iulia Timoşenko şi actorul de comedie Volodimir Zelenski – au fost înregistraţi de Comisie, precum şi un al patrulea, prorusul Iuri Boiko.

Până în prezent au fost înregistraţi 37 de candidaţi, deşi toţi analiştii prevăd că la 21 aprilie va fi necesar un al doilea tur de scrutin pentru a se decide câştigătorul alegerilor prezidenţiale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X