Președinția, reacție la hotărârea privind misiunea de audit public al proiectului de reconstrucție a clădirii

Autor: , in Politic / 7 februarie, 2019, 18:57

După ce Parlamentul a votat o hotărâre prin care Curtea de Conturi urmează să efectueze o misiune de audit public al proiectului de asistență tehnică privind reconstrucția clădirii Președinției Republicii Moldova, serviciul de presă al instituției a venit cu o reacție, menționând că proiectul a fost realizat conform legislației.

Proiectul, implementat prin intermediul Agenţiei Turcești pentru Colaborare şi Coordonare (TIKA), care a coordonat toate aspectele cu caracter financiar, asumându-și integral controlul asupra realizării proiectului dat, a fost executat în limita Protocolului de cooperare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind termenele și condițiile generale pentru dezvoltare, semnat la 2 aprilie 2015, ratificat prin Legea nr. 112 din 28 mai 2015, notează reprezentanții Președinției.

„Prin urmare, pentru renovarea clădirii prezidențiale nu au fost alocate mijloace financiare din bugetul de stat, bugetul Aparatului Președintelui Republicii Moldova nu a suportat cheltuieli în acest sens, fiind evident motivul neindicării acestor mijloace în raportul privind executarea bugetului autorității. Mai mult decât atât, instituția prezidențială nu a avut nicio implicare în contractarea subantreprenorilor în procesul de efectuare a lucrărilor menționate”, se mai arată în reacția instituției.

Curtea de Conturi urmează să efectueze o misiune de audit public al proiectului de asistență tehnică privind reconstrucția clădirii Președinției Republicii Moldova.

Inițiativa a venit din partea fracțiunii PCRM. Potrivit comuniștilor, realizarea proiectului de asistenţă tehnică privind reconstrucţia clădirii Preşedinţiei s-a petrecut cu încălcări grave ale legislaţiei Republicii Moldova.

Aceștia acuză că întreprinderile pentru executarea lucrărilor şi prestarea serviciilor au fost selectate fără licitaţie, iar lista lucrărilor executate şi serviciilor prestate nu corespunde devizului de cheltuieli. De asemenea, comuniștii spun că lipsesc actele de predare-primire a lucrărilor executate şi serviciilor prestate şi actele de dare în exploatare a clădirii.

Reconstrucția edificiului a fost realizată din banii Guvernului Turciei și a costat circa 10 milioane de euro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X