OTP, cea mai mare instituție bancară din Ungaria, e gata să cumpere pachetul majoritar de acțiuni al Mobiasbancă. Pentru ca tranzacția să aibă loc, OTP urmează să obțină permisiunea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și aprobarea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Potrivit Mold-Street.com, al doilea acţionar ca mărime al OTP este firma Kafijat Ltd cu 7,79% (7,86% drepturi de vot), controlată de miliardarul rus Megdet Rahimkulov. Acesta a fost inclus de către Trezoreria SUA într-o listă oficială de oligarhi ruși, considerați de autoritățile de la Washington ca fiind apropiați ai puterii de la Kremlin și ai președintelui Putin.

Potrivit sursei citate, e greu de crezut că în eventuala tranzacție ar putea apărea impedimente, dar există precedente chiar la vecini.

Un an în urmă Banca Națională a României (BNR) a respins cererea grupului OTP de preluare a Băncii Româneşti. Motivele nu au fost anunţate, existând o cutumă în acest sens.

Decizia BNR a fost calificată însă ca una fără precedent la un asemenea nivel, ceea ce potrivit zf.ro, „a ridicat multe semne de întrebare legate de motivele acestei respingeri”.

Totodată Ziarul Financiar nota că „BNR s-a uitat mult mai atent în transferurile făcute între 2012-2015 prin intermediul OTP România (peste 99% din acţiuni aparţin OTP Bank n.r.), ceea ce a generat multe suspiciuni”.

Citește și: Una dintre cele mai vechi bănci din Europa pleacă din Moldova; Îi ia locul una din Ungaria

Societe Generale a anunțat acum câteva zile despre semnarea unui acord de vânzare a participației sale majoritare în Mobiasbancă Societe Generale (Moldova) către OTP. Tranzacția urmează să se finalizeze în următoarele luni, sub rezerva obținerii autorizației din partea autorităților corespunzătoare de reglementare bancară, a concurenței și pieței financiare.

OTP Bank Group este cea mai mare instituție bancară din Ungaria și a treia din Europa Centrală și de Est, înființată în anul 1992.

Mobiasbancă este considerată a 4-a bancă din Moldova. Anterior, primele 3, Agroindbank, Moldinconbank și Victoriabank au avut schimbări de acționari după intervenția Băncii Naționale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here