Câte buletine de vor fi tipărite pentru alegerile parlamentare și referendumul din 24 februarie

Autor: , in Politic / 9 februarie, 2019, 20:36

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, în cadrul ședinței de sâmbătă, 9 februarie, tirajul buletinelor de vot la alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 pentru secțiile de votare din circumscripțiile uninominale nr. 1-48.

În total, pentru secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova și din stânga Nistrului vor fi tipărite 11.863.788 de buletine de vot, câte 2.965.947 pentru fiecare tip.

Buletinele de vot se vor tipări pe hârtie opacă (mată), cele pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale fiind de culoare violet, iar în circumscripția națională – culoare gri afumat.

Citiți și: CEC trimite aproape 2 milioane de buletine de vot pentru secțiile din diaspora

Totodată, în cazul referendumului, buletinul care va conține întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” va avea culoarea galben pal, iar cel pe care va fi imprimată întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” – bej.

Citiți și: Primele buletine de vot pentru referendum, tipărite

COTIDIANUL amintește că alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie curent și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe listă de partid. În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

Pe circumscripția națională candidează  15 entități politice, iar pe cele 51 de circumscripții naționale au fost înregistrați peste 300 de candidați. De asemenea, la referendum vor participa cinci partide.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X