Hotărârea CtEDO în cauza Stomatii a intrat în vigoare, iar Federația Rusă este obligată s-o execute

Autor: , in Social / 11 februarie, 2019, 12:40

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a anunțat că a respins cererea depusă de Guvernul Federației Ruse, prin care a solicitat referirea cauzei Stomatii contra Republicii Moldova și Federației Ruse, către Marea Cameră în urma emiterii Hotărârii CtEDO din 18 septembrie 2018.

Guvernul rus a cerut reexaminarea hotărârii prin care CtEDO a constatat că Rusia a încălcat dreptul la viață în regiunea transnistreană și a obligat-o să plătească 53 de mii de euro despăgubiri pentru mama lui Alexandru Stomatii, un tânăr care a fost încorporat forțat și omorât într-o unitate paramilitară ilegală din regiunea transnistreană.

Contestația Guvernului Rus a fost examinată de un grup format din 5 judecători a Marii Camera a CtEDO, care au decis respingerea cererii de retrimitere la Marea Cameră. CtEDO reiterează că în conformitate cu articolul 44 § 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Hotărârea din 18 septembrie 2018 a devenit definitivă la 4 februarie 2019.

Directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociației „Promo-LEX”, Alexandru Postica, a menționat că „hotărârea unei Camere devine definitivă atunci când completul format din 5 judecători ai Marii Camere a CtEDO respinge cererea de trimitere la Marea Cameră formulată de participanți, în temeiul articolului 43. Cu alte cuvinte, Federația Rusă este obligată să execute necondiționat hotărârea CtEDO din 18 septembrie 2018”.

Codul Penal al Republicii Moldova incriminează organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea. În ultimii 10 ani, Promo-LEX a identificat mai multe cazuri de deces în „armata transnistreană”. Potrivit unui Raport Promo-LEX, tinerii care evită înrolarea în așa numita „armată transnistreană” sunt amendați cu până la 1.700 de euro sau primesc până la doi ani de închisoare. În istoria Moldovei nu există nicio sentință de condamnare pentru înrolarea forțată a tinerilor în regiunea transnistreană.

În anul 2009 Alexandru Stomatii a fost încorporat forțat în structurile paramilitare ilegale din regiunea transnistreană, iar în 2010 acesta a fost omorât. Autoritățile ruse nu au răspuns la solicitările mamei sale, iar cele moldovenești au suspendat procedurile pe motiv că nu a fost identificat nimeni care ar putea fi acuzat de omor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X