Victor Ciobanu// Mane(vre)le electorale vs Raison d’être

Autor: , in Editorial / Populare / 11 februarie, 2019, 13:27 Etichete: , , , , ,

În această săptămână toate tunurile au fost puse pe Dodon și PSRM. Toți spoilerii guvernării de diferit calibru – de la liberali la comuniști și până la Șor și Kalinin, au cerut scoaterea socialiștilor din cursă, invocând diferite încălcări ale legislației electorale. Iar acestea chiar există.  

Mai mulți comentatori au acreditat ideea că așa și se va întâmpla, chit că avem și precedentul din 2014 cu partidul lui Usatîi. Nu că aș nega complet probabilitatea acestui scenariu – după anularea alegerilor din capitală la noi deja e posibil orice. Ba mai mult, sunt convins că și această variantă a fost analizată de tehnologii holdingului. Totuși, înclin să cred că acest scenariu are o probabilitate mică și iată de ce.

Mai întâi, pentru că se va solda cu un scandal de proporții atât pe interior, cât și în exterior. Or, nu poți scoate din alegeri o formațiune care adună circa o jumătate din sufragii. Dar asta, cum s-ar zice, treacă-meargă. S-a mai întâmplat și n-a fost sfârșitul lumii. Iar de protestele socialiștilor, anunțate de atâtea ori de Dodon, chiar nu se mai teme nimeni.

Să admitem, pur ipotetic, varianta forțată – că PSRM va fi exclus. Ce se întâmplă în acest caz cu voturile socialiștilor? Aceasta e întrebarea de bază, la care cred că nu are răspuns clar nimeni, nici chiar contabilii de la holding. Putem doar specula. Firește, pe circumscripția națională voturile se vor repartiza între comuniști, Șor, PN și indeciși. În ce proporție – nu știm. Nu știm nici dacă acest transfer va fi suficient ca PCRM și PN să treacă pragul. Respectiv, nu știm cum se vor repartiza mandatele. Contează PD pe faptul că va câștiga în circumscripțiile uninominale tot ce ar putea pierde socialiștii? E imposibil. Și acolo vom avea o repartizare. Vom avea un proces practic incontrolabil cu rezultat incert. Deci, un scenariu practic nevandabil pe extern.

Dar cel mai important argument este următorul. Să admitem că PSRM dispare ca urmare a acestei variante forțate. PD înjgheabă o majoritate cu spoilerii acestei campanii (nu vom specula cu cine anume) și rămâne la guvernare. Ce va face în continuare? Reforme în justiție? Va lupta contra corupției? Va dezvolta economia? Să fim serioși! Spălătoria e tot la ce-i duce capul. Iar asta e posibil numai în condițiile luptei continue cu tancurile rusești de carton.

Odată cu dispariția socialiștilor, dispare și acest pericol imaginar, se prăbușește toată construcția, toată paradigma geopolitică falsă, vândută cu succes atâția ani partenerilor de dezvoltare. Dispare și raison d’être a PD ca ultim bastion al acestei fake-lupte. După care va dispărea și PD.

Așa că nu trebuie să nu ne facem griji pentru Igor Nicolaevici și socialiști. Vladimir Gheorghievici are nevoie de ei. Cel puțin acum. Nici prea mari, dar nici prea mici. Vom mai vedea mane(vre)le electorale.

Important e ca dosarele să fie pe rol. În rusă “dosare” se traduce ca «дела». Și sloganul PD în rusă «Дела, а не слова!» are o cu totul altă conotație.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X