(VIDEO) Candu îl acuză pe Dodon că a făcut „ostatici electorali” la Moscova piloții moldoveni eliberați din Afganistan

Autor: , in Politic / Populare / 11 februarie, 2019, 16:28

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, îl acuză pe șeful statului, Igor Dodon, că ar profita electoral în urma eliberării celor doi piloți moldoveni, care au fost ținuți ostatici timp de trei ani, din Afganistan. Potrivit lui Candu, intervenția în lucrul autoritățile moldovenești astfel încât drumul spre Chișinău să fie redirecționat la Moscova reprezintă o crimă.

Mai mult, speakerul îl acuză pe Dodon că ostaticii moldoveni sunt ținuți la Moscova în calitate de ostatici electorali.

„Este o noutate foarte bună că moldovenii care au fost ținuți ostatici mai mult de 3 ani în Afganistan au fost eliberați. Cu regret, însă, după tot efortul care a fost depus de autoritățile noastre pentru ca cei doi cetățeni ai Republicii Moldova să fie eliberați, cineva a intervenit în ultimul moment și ostaticii noștri au ajuns la Moscova și se profită de acest lucru în scop electoral. Nu o face nimeni altcineva decât președintele Igor Dodon. Acum, președintele Dodon ține ostaticii noștri ca ostatici electorali ca să profite de eliberarea lor în scop electoral. Vreau să atrag atenția că astfel de acțiuni sunt ilegale. Asta poate fi considerată chiar o crimă împotriva cetățenilor Republicii Moldova – să intervii în lucrul autoritățile astfel încât drumul spre Chișinău să fie redirecționat la Moscova, ca cineva să profite electoral de chestiunea aceasta. Asta sună și miroase chiar a crimă”, a menționat Andrian Candu.

Citește și: (VIDEO) Imagini cu piloții moldoveni luați ostatici în Afganistan în 2015. Chișinăul, dispus să achite 2 milioane de dolari pentru eliberarea lor

În context, speakerul i-a cerut președintelui să nu pună viața cetățenilor în jocurile electorale.

„Pe lângă simpatii sau antipatii politice, sunteți reprezentantul unei instituții a statului și ceea ce faceți, că țineți cetățenii noștri la Moscova deja ca ostatici electorali este cinic și ilegal. Luptele electorale nu trebuie să prevaleze față de interesul țării și mai ales față de tot ceea ce înseamnă viața și soarta cetățenilor Republicii Moldova”, a mai spus Andrian Candu.

Amintim că, astăzi președintele Igor Dodon a anunțat la un briefing de presă că cei doi piloţi moldoveni, răpiţi în Afganistan în 2015, au fost eliberați acum două zile şi se află într-un centru medical din Moscova, pentru reabilitare, iar odată ce doctorii le vor permite să plece, cei doi vor reveni în Republica Moldova.

Precizăm că, la 24 noiembrie 2015, un elicopter de model Mi-8 MTV1, care aparține unei companii moldovenești, a fost capturat de către militanții Statului Islamic, în Afganistan, după o aterizare forțată.

Citește și: Piloții moldoveni luați ostatici în Afganistan în 2015 au fost eliberați; Dodon spune că Rusia ar fi implicată în acțiune

Echipajul elicopterului era format din trei piloți, toți cetățeni moldoveni, și alți 18 pasageri militari din Afganistan.

Acum un an, autoritățile Republicii Moldova anunțau că sunt dispuse că achite 2 milioane de dolari pentru eliberarea celor doi piloți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X