Femeile din Congo sunt obligate să întrețină relații sexuale în schimbul vaccinurilor contra Ebola

Autor: , in Externe / Social / 12 februarie, 2019, 14:14 Etichete: , , ,

Un program de vaccinare împotriva Ebola din Republica Democrată Congo se confruntă cu acuzații că femeile și fetele sunt obligate să întrețină relații sexuale în schimbul primirii vaccinului.  

Cercetări efectuate de câteva ONG-uri au dezvăluit că RDC se confruntă cu o mare creștere a neîncrederii în activiștii sociali, iar violența pe bază de gen este în creștere de la începutul epidemiei de Ebola din august 2018, relatează The Guardian. 

În cadrul unuia dintre aceste studii, mai mulți respondenți au spus că unele persoane cărora le sunt oferite servicii în legătură cu Ebola sunt obligate să întrețină relații sexuale.

Riscul de exploatare sexuală din partea activiștilor anti-Ebola a fost menționat și de câteva focus-grupuri.

Câteva rapoarte indică creșterea violenței asupra femeilor. Unele femei sunt chiar învinuite de eșecul prevenirii epidemiei, potrivit unor cercetări efectuate de Comitetul Internațional de Salvare (IRC).

Femeile care sunt responsabile de îngrijirea bolnavilor și de educarea copiilor ca aceștia să se spele pe mâini sunt subiectul unor presiuni puternice din partea societății, multe dintre ele simțindu-se extenuate și traumate.

Un participant al focus-grupului a spus că femeile sunt izolate social în timpul menstruației și sunt acuzate că poartă virusul.

Tarik Jasarevic, un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că „Împreună, continuăm să ne adaptăm și să lucrăm pentru a îmbunătăți modalitățile de ajustare la provocările locale și la contextul social, politic și economic sensibil.”

Jasarevic a adăugat că exploatarea sexuală este o problemă gravă și spune că agenția își monitorizează încontinuu activitățile:

„O parte largă a eforturilor noastre de comunicare cu comunitățile reprezintă informarea că toate serviciile legate de Ebola sunt gratuite. Vom continua să verificăm și să îmbunătățim măsurile de a preveni, monitoriza și raporta asemenea incidente.”

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X