MAEIE cere Moscovei accesul la piloții eliberați din prizonierat în Afganistan

Autor: , in Politic / 12 februarie, 2019, 14:48

O delegație a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) se află la Moscova, unde a solicitat în cursul zilei de astăzi accesul la cei doi piloți moldoveni luați ostatici în Afganistan, în noiembrie 2015, și eliberați acum trei zile.

„Autoritățile moldovenești au solicitat organelor competente ale Federației Ruse asigurarea accesului delegației Republicii Moldova, în cursul zilei de astăzi, la cei doi cetăţeni ai Republicii Moldova eliberați din prizonierat în Afganistan”, se menționează într-un comunicat al Ministerului.

Reprezentanții MAEIE spun că solicitarea autorităților moldovenești reiese din prevederile Convenției de la Viena cu privire la relaţiile consulare (1963), articolul 5, punctele a), e),g),h) și în special articolul 36, paragraful 1, Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice (1961), articolul 3, punctul 1, paragraful b), care prevăd expres dreptul la ocrotirea, în statul acreditar, a intereselor statului acreditant şi ale cetăţenilor săi, în limitele admise de dreptul internaţional, precum şi Convenţiei Consulare dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă (1994).

Citește și: Usatîi: Dodon i-a ținut 10 luni ostatici pe moldovenii din Afganistan. A încercat să-l mintă pe Plahotniuc

Delegația formată din secretarul general de stat al MAEIE, Mihail Căpățînă, și medicul șef al spitalului Cancelariei de Stat, Evgheni Vasiliev, s-a deplasat de ieri în orașul Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni Lionel Buruiană și Mihai Crihana, precum şi pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova.

Ieri, președintele Igor Dodon a anunțat la un briefing de presă că cei doi piloţi moldoveni, răpiţi în Afganistan în 2015, au fost eliberați acum două zile şi se află într-un centru medical din Moscova, pentru reabilitare, iar odată ce doctorii le vor permite să plece, cei doi vor reveni în Republica Moldova.

Precizăm că, la 24 noiembrie 2015, un elicopter de model Mi-8 MTV1, care aparține unei companii moldovenești, a fost capturat de către militanții Statului Islamic, în Afganistan, după o aterizare forțată.

Citește și: Piloții moldoveni luați ostatici în Afganistan în 2015 au fost eliberați; Dodon spune că Rusia ar fi implicată în acțiune

Echipajul elicopterului era format din trei piloți, toți cetățeni moldoveni, și alți 18 pasageri militari din Afganistan.

Acum un an, autoritățile Republicii Moldova anunțau că sunt dispuse că achite 2 milioane de dolari pentru eliberarea celor doi piloți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X