MAEIE nu a putut să ia legătura cu piloții eliberați din captivitate din Afganistan; Aceștia nu ar fi în custodia Guvernului rus

Autor: , in Politic / Populare / 12 februarie, 2019, 18:26

Delegația Republicii Moldova, detașată ieri la Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni eliberați din prizonierat în Afganistan, Lionel Buruiană și Mihai Crihana, precum şi pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova, nu au obținut deocamdată de la autoritățile ruse nici accesul la ei, nici informația privind locul unde sunt plasați.

Singurele detalii obținute de către reprezentanții MAEIE în discuțiile avute cu câțiva oficiali de la Moscova sunt ca cei doi cetățenii moldoveni nu ar fi în custodia Guvernului Federației Ruse, dar în cea a unei organizații non-guvernamentale.

Pentru moment, oficialii moldoveni continuă să depună eforturi pentru a se întâlni cu cetățenii eliberați din prizonierat și a demara procedurile necesare aducerii de urgenta a acestora în Republica Moldova. În aceste sens s-a luat legătura cu organizația indicata de către autoritățile ruse și membrii delegației sunt în așteptarea permisiunii de a ajunge la cetățenii moldoveni. Au fost făcute toate pregătirile logistice pentru ca aceștia să poată fi aduși acasă în orice moment.

Reamintim ca în componenta echipei MAEIE deplasata la Moscova se afla și un cadru medical, care imediat ce se va permite accesul la cetățenii moldoveni, va evalua starea de sănătate a acestora și va acorda asistența necesară pentru ca ei să ajungă în cele mai bune condiții acasă.

Ieri, președintele Igor Dodon a anunțat la un briefing de presă că cei doi piloţi moldoveni, răpiţi în Afganistan în 2015, au fost eliberați acum două zile şi se află într-un centru medical din Moscova, pentru reabilitare, iar odată ce doctorii le vor permite să plece, cei doi vor reveni în Republica Moldova.

Citește și: Usatîi: Dodon i-a ținut 10 luni ostatici pe moldovenii din Afganistan. A încercat să-l mintă pe Plahotniuc

În context, președintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a acuzat oe Igor Dodon, că ar profita electoral în urma eliberării celor doi piloți moldoveni, care au fost ținuți ostatici timp de trei ani, din Afganistan. Potrivit lui Candu, intervenția în lucrul autoritățile moldovenești astfel încât drumul spre Chișinău să fie redirecționat la Moscova reprezintă o crimă.

La rândul său, fostul primar al Bălțiului Renato Usatîi spune că Dodon ar fi amânat repatrierea celor doi cetățeni moldoveni aflați ostatici în Afganistan timp de 10 luni, pentru a-i putea aduce acasă în perioada campaniei electorale.

Precizăm că, la 24 noiembrie 2015, un elicopter de model Mi-8 MTV1, care aparține unei companii moldovenești, a fost capturat de către militanții Statului Islamic, în Afganistan, după o aterizare forțată.

Citește și: Piloții moldoveni luați ostatici în Afganistan în 2015 au fost eliberați; Dodon spune că Rusia ar fi implicată în acțiune

Echipajul elicopterului era format din trei piloți, toți cetățeni moldoveni, și alți 18 pasageri militari din Afganistan.

Acum un an, autoritățile Republicii Moldova anunțau că sunt dispuse că achite 2 milioane de dolari pentru eliberarea celor doi piloți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X