Rusia acuză SUA de ingerinţă în campania electorală din Republica Moldova

Autor: , in Politic / Populare / 12 februarie, 2019, 17:05

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat marţi SUA că ar încerca să se amestece în afacerile interne ale Republicii Moldova, unde vor avea loc alegeri parlamentare la 24 februarie, conform unui comentariu al diplomaţiei ruse citat de agenţia de presă oficială TASS.

„Ingerinţa în afacerile interne ale unor ţări străine a devenit de mult timp stilul de marcă al politicii externe a Washingtonului. Astăzi aceasta se manifestă în mod evident în cazul Venezuelei, unde SUA încearcă practic să dea o lovitură de stat. Din aceeaşi serie face parte şi ocuparea unei părţi a teritoriului Siriei, după încercări nereuşite de a răsturna guvernul legitim din Damasc… O soartă similară se pare că i se pregăteşte Republicii Moldova„, susţine MAE rus în text.

În mod concret, MAE rus îl critică pe noul ambasador al SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan, care – potrivit diplomaţiei ruse – „imediat după preluarea mandatului în toamna trecută, a început să participe activ la procesele interne ale Republicii Moldova”.

Ministerul de Externe rus s-a arătat nemulţumit de faptul că diplomatul american „îi susţine public pe unii politicieni şi face recomandări cu privire la desfăşurarea alegerilor parlamentare”.

Citește și: Ambasadorul SUA la Chișinău îndeamnă moldovenii să iasă la vot: „La această răscruce în istoria Moldova, să ne gândim la parcursul țării”

Americanii „intenţionează să evalueze natura democratică a acestor alegeri în funcţie de cine va câştiga” la scrutinul din Republica Moldova, mai susţine MAE rus, conform căruia „dacă câştigătorul nu va mulţumi Washingtonul, moldovenii sunt ameninţaţi cu ruperea legăturilor cu Occidentul şi chiar cu repetarea Maidanului ucrainean”.

„Nu ne-am dori ca Moldova să devină o altă scenă pentru astfel de experimente iresponsabile care au distrus Irakul şi Libia, care au scufundat Siria şi Ucraina în abisul unor conflicte sângeroase”, afirmă diplomaţia rusă, în condiţiile în care guvernele care s-au succedat în ultimii ani la Chişinău au acuzat în repetate rânduri Rusia de amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova.

În acest context, MAE rus declară că speră ca poporul moldovean să poată să aleagă independent, „fără sfaturile venite de la Washington”.

Reacția autorităților de la Moscova vine după un discurs rostit în fața studenților de la FRIȘPA de către ambasadorul SUA în Republica Moldova. Dereck J. Hogan. În cadrul discursului, oficialul american a transmis că autoritățile ar trebui să asigure condiții egale pentru toți concurenții electorali, fără teamă ca aceștia să fie hărțuiți și intimidați, iar voința poporului exprimată în cadrul scrutinului ar trebui să fie asigurată.

„Suntem conștienți de faptul că alegerile și transferul de putere sunt mereu dificile, mai ales pentru democrațiile tinere. Chiar dacă există semne de întrebare privind progresul înregistrat, pașii greșiți nu trebuie justificați sau să scuze democrația fragilă din Republica Moldova. În ultimii 27 de ani, guvernele perindate la guvernare au asistat la alegeri democratice, acum nu este un moment potrivit pentru a face un pas înapoi”, a declarat Dereck J. Hogan.

În context, oficialul a făcut apel către moldoveni să iasă masiv la urnele de vot.

„Suntem alături de voi pentru instituții democratice, puternice și independente și o justiție care apără statul de drept și respinge corupția și mita. Suntem gata să colaborăm cu Moldova în vederea protejării granițelor recunoscute la nivel internațional, oferim sprijin diplomatic și tehnic să își fortifice domeniul energetic, care, ulterior, va duce la scăderea tarifelor. (…) La această răscruce în istoria Moldova, să ne gândim la parcursul țării”, se mai arată în discursul Ambasadorului SUA în Republica Moldova. Dereck J. Hogan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *