Președintele Igor Dodon ar fi amânat repatrierea celor doi cetățeni moldoveni aflați ostatici în Afganistan timp de 10 luni, pentru a-i putea aduce acasă în perioada campaniei electorale, acuză fostul primar al Bălțiului Renato Usatîi.

Usatîi a acuzat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Jurnal TV că cei doi moldoveni putea fi aduși acasă mult mai devreme, dar că aceștia au fost folosiți în interese electorale.

„Pe unul trebuia să-l aducă Dodon, pe altul Plahotniuc. Eu din ce înțeleg Dodon a încercat să-și mintă stăpânul. Dar acum Plahotniuc nu-i răspunde lui la telefon de vreo 3 luni și Dodon a intrat în panică. De asta cred că au fost neînțelegeri și a ieșit așa”, a declarat Usatîi făcând referire la acuzațiile lui Andrian Candu, precum că Dodon ar fi amânat repatrierea acestora cu 4 luni.

Potrivit lui Usatîi, Dodon și Plahotniuc ar fi trebuit să achite fiecare câte un milion de dolari pentru eliberarea celor doi.

El a amintit că a făcut astfel de declarații încă în primăvara anului 2018, când a spus că Dodon ar fi afirmat că „ar fi bine ca ostaticii să fie aduși în Moldova în campania electorală”.

„De 10 luni stau ostatici. I-a ținut până acum, și e atât de cinic încât chiar și acum îi ține, încă o săptămână. De ce face asta? Pentru ca presa să scrie o săptămână despre acest eveniment, iar când vor fi aduși de la Moscova el să iasă ca mare salvator. Când se va schimba puterea în Moldova, pentru că astăzi Plahotniuc îl protejează, voi aduce talibanii să dea declarații cum a ținut Dodon cei doi oameni ostatici timp de 10 luni. Pentru asta Dodon va face pușcărie”, a mai acuzat Usatîi.

Ieri, președintele Igor Dodon a anunțat la un briefing de presă că cei doi piloţi moldoveni, răpiţi în Afganistan în 2015, au fost eliberați acum două zile şi se află într-un centru medical din Moscova, pentru reabilitare, iar odată ce doctorii le vor permite să plece, cei doi vor reveni în Republica Moldova.

Precizăm că, la 24 noiembrie 2015, un elicopter de model Mi-8 MTV1, care aparține unei companii moldovenești, a fost capturat de către militanții Statului Islamic, în Afganistan, după o aterizare forțată.

Citește și: Piloții moldoveni luați ostatici în Afganistan în 2015 au fost eliberați; Dodon spune că Rusia ar fi implicată în acțiune

Echipajul elicopterului era format din trei piloți, toți cetățeni moldoveni, și alți 18 pasageri militari din Afganistan.

Acum un an, autoritățile Republicii Moldova anunțau că sunt dispuse că achite 2 milioane de dolari pentru eliberarea celor doi piloți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here