Filip, îndemnat de un eurodeputat să permită votarea cu actele expirate

Autor: , in Politic / Populare / 13 februarie, 2019, 19:11

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan susține că decizia de a nu permite alegătorilor din afara Republicii Moldova să voteze în baza actelor de identitate cu termenul expirat a fost luată deoarece „Guvernul Filip știe că diaspora nu va vota niciodată cu partidul care a guvernat țara în ultimii ani și nici cu Guvernul responsabil de frânarea integrării europene a Republicii Moldova”.

Potrivit eurodeputatului, decizia încalcă și recomandările Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa de după alegerile din 2016, în care se spune foarte clar că cerințele privind identificarea alegătorului în țară și în afara țării ar trebui să urmărească îndeplinirea obiectivelor de facilitare a votării, nicidecum de îngrădire a votării.

Citiți și: (DOC) Ce spun magistrații Curții Constituționale despre interdicția de a vota în baza pașaportului expirat

„Domnule prim-ministru Pavel Filip, cetățenii Republicii Moldova au plecat din țară de nevoie, nu de voie, au plecat din cauza sărăciei care există din țara pe care o guvernați. Așa că, în loc să le îngrădiți dreptul la vot, mai bine ați urgenta reformele prevăzute în acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Numai așa îi puteți convinge să vă voteze”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

Mureșan îi amintește lui Filip că și în România s-a încercat îngrădirea dreptului la vot al cetățenilor din afara țării, iar rezultatul a fost total opus, prim-ministrul de atunci pierzând alegerile „în mod rușinos”.

„De aceea, domnule Filip, vă îndemn să jucați onest, să permiteți dreptul la vot tuturor cetățenilor Republicii Moldova și s-ar putea să aveți mult mai mult de câștigat decât dacă acționați ca un guvern autoritar”, a conchis eurodeputatul.

Citiți și: Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte cere CEC să permită votarea cu actele expirate

La alegerile din 24 februarie, alegătorii din afara Republicii Moldova pot vota doar în baza pașaportului valabil și a livretului de marinar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X