Jurnalistă din Filipine care a criticat controversatul război antidrog al președintelui, arestată pentru defăimare

Autor: , in Cultură/Media / 13 februarie, 2019, 18:16

Jurnalista filipineză Maria Ressa, una dintre „personalităţile anului” 2018 conform revistei Time, a fost arestată miercuri pentru defăimare, delict pasibil de 12 ani de închisoare, informează AFP, Reuters şi dpa., potrivit Agerpres.

Maria Ressa a fost reţinută la Manila, la sediul site-ului ei, Rappler, cunoscut pentru linia sa critică la adresa controversatului război antidrog lansat de preşedintele Rodrigo Duterte în cadrul căruia au fost ucişi mii de oameni. Ea a plecat de la sediul publicaţiei sub escorta poliţiştilor.

Arestarea survine după ce acum o săptămână Parchetul filipinez a anunţat declanşarea de urmăriri penale împotriva ei pentru defăimare. Maria Ressa a denunţat atunci o nouă „hărţuire” menită să reducă la tăcere site-ul său. „Este ridicol, sigur că este o hărţuire”, a declarat jurnalista, deja inculpată într-un dosar de evaziune fiscală, în care riscă de asemenea o pedeapsă cu închisoarea.

Noile acuzaţii împotriva Mariei Ressa, precum şi a fostului jurnalist de la Rappler, Reynaldo Santos Jr., au la bază un articol scris în 2012 privind presupuse legături între un om de afaceri şi preşedintele de la acea vreme a Curţii Supreme a Filipinelor. Plângerea omului de afaceri a fost iniţial respinsă în 2017, însă ulterior dosarul a fost transmis Parchetului.

Arestarea ei a fost condamnată de Uniunea naţională a jurnaliştilor filipinezi, care a denunţat „un act cinic de persecuţie” din partea guvernului, care demonstrează că „poate merge foarte departe pentru a reduce la tăcere media critice”. Reţinerea jurnalistei a fost de asemenea denunţată de Amnesty International Filipine ca fiind „motivată politic”, potrivit unei declaraţii semnate de directorul secţiei filipineze a AI, Butch Olano.

Mai multe mass-media, printre care revista Daily Inquirer şi postul ABS-CBN, sunt în colimatorul guvernului filipinez pentru materialele lor critice. Preşedintele Duterte a ameninţat cu urmăriri penale împotriva proprietarilor acestora, pentru fraudă fiscală, sau cu blocarea reînnoirii licenţei pentru postul de televiziune.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X