Mii de persoane cer recalcularea pensiei; Cele mai multe cereri sunt în Chișinău

Autor: , in Social / 13 februarie, 2019, 16:58

De la începutul lunii ianuarie anul curent, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a recepţionat 3565 de cereri de reexaminare a pensiei de la persoanele care s-au pensionat până la 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult. Pentru desfășurarea în termen a reexaminării, la instituţie au fost organizate seminare de instruire pentru funcţionarii publici.

Cele mai multe cereri au fost scrise de locuitori ai municipiului Chișinău – 2073; alte 328 de cereri sunt din Bălți, scrie publicația Vocea Poporului.

Potrivit responsabililor de la CNAS, în februarie, solicitanţii, care vor întruni condiţiile legii, vor primi deja pensii reexaminate.

Pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, solicitanţii trebuie să prezinte buletinul de identitate şi carnetele de muncă. Dacă au pierdut carnetul de muncă, atunci pot ataşa la cerere orice alte acte ce confirmă activitatea în muncă, precum extrase din ordine despre angajare-eliberare, certificate, contracte de muncă. Cererea se depune la casa teritorială de asigurări sociale conform locului de trai, scrie Vocea Poporului.

De la 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare Legea nr. 165 din 26.07.2018 pentru modificarea unor acte legislative, care prevede reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă persoanelor care au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie. Pensiile acelor beneficiari care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor fi revizuite în următorul an.

În cazul beneficiarilor de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999 reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă se va efectua începând cu 1 ianuarie 2021, eşalonat, conform prevederilor legii în funcţie de durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei.

Persoana va putea solicita reexaminarea pensiei doar o singură dată, cuantumul pensiei urmând a fi mai mare decât mărimea pensiei pe care o primește în prezent.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X