Europarlamentar: „Oligarhul Plahotniuc și filorusul Dodon sunt aceeași Mărie cu altă pălărie”

Autor: , in Politic / Populare / 14 februarie, 2019, 16:05

Liderul PD Vladimir Plahotniuc și președintele Igor Dodon rămân „în aceeași barcă”, chiar dacă în ultima perioadă au creat senzația că ar exista anumite divergențe între ei, acuză europarlamentarul român Cristian Preda. 

Preda a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că i-a „văzut întotdeauna în aceeași barcă pe Dodon și pe Plahotniuc și nu-i văd în acest moment altfel”. El susține că divergențele publice între cei doi nu sunt nimic altceva decât parte a unei strategii „pentru a mobiliza cât mai mulți nehotărâți sau cât mai mulți cetățeni care sunt năuci, sunt puțin turmentați, cum era figura cetățeanului turmentat, fără a spune neapărat că alcoolul e parte a acestui proces de seducere, dar sunt, ca și în România de altfel, cetățeni care nu au o busolă și atunci sunt victimele partidelor politice, care le pot vinde orice versiune a lucrurilor”.

„Mie mi se pare că acest mariaj făcut între cei doi lideri politici acum câțiva ani și în momentul-cheie al schimbării sistemului electoral produce, din nefericire, efecte. Să sperăm că nu vor fi efecte la fel de grave precum ceea ce s-a întâmplat la alegerile de la Primăria Chișinăului. Asta e singura speranță care ne-a rămas, să nu descoperim din nou lucruri atât de scandaloase precum cele legate de invalidarea alegerii lui Andrei Năstase”, a declarat Cristian Preda.

Preda a mai precizat că „nimic nu e mai important acum decât capacitatea de a organiza alegeri corecte și recunoașterea rezultatelor de către părțile implicate”.

El a comentat și declarațiile Ministerul rus de Externe, care a acuzat SUA și ambasadorul american la Chișinău de amestec în alegerile din Republica Moldova.

„Dodon i-a lăsat să înțeleagă că Moldova e un teritoriu rusesc, de asta rușii consideră că tot ce vine împotriva intereselor Rusiei în Republica Moldova e un amestec în treburile interne și pentru ei Moldova este un soi de provincie, de gubernie. Aici nu avem nici un fel de îndoială și propaganda deșănțată pe care o face Kremlinul în Moldova e proba cea mai bună, își fac de cap fără ca într-un fel președintele sau Guvernul să contracareze asta, dimpotrivă, Guvernul face în același stil tipul de propagandă pe care l-au învățat de la modelul rusesc, vai, atât de apreciat de către unii dintre moldoveni. E simplu de citit asta, dar ca și la trecutele alegeri cetățenii moldoveni au de decis, trebuie să hotărască între o apropiere de Uniunea Europeană, pe care și-au dorit-o doar, mesajul a fost foarte clar până în 2014 și incertitudinea de acum în care una vorbești și alta faci, spui că vrei să cooperezi cu Uniunea Europeană și de fapt împingi țara în brațele rușilor”, a spus europarlamentarul român.

Preda a venit și cu un sfat pentru actuala putere de la București în relațiile cu Chișinăul, în condițiile în care România deține în prezent președinția UE.

„Prima condiție ar fi aceea de a recunoaște că oligarhul Plahotniuc și filorusul Dodon sunt aceeași Mărie cu altă pălărie, deci sunt unul și același, nu sunt decât două rele pentru Republica Moldova. Autoritățile de la București ar trebui de altfel să construiască un consens favorabil Republicii Moldova, nu să încerce să blocheze, cum s-a întâmplat recent consensul pe care îl căutau miniștrii de Afaceri Externe în Consiliul Afacerilor Externe în urmă cu câteva săptămâni. Acesta a fost și unul dintre mesajele pe care le-am transmis în audierea pe care comisarul Afacerilor Externe a Parlamentului European a organizat-o când ministrul Meleșcanu a prezentat prioritățile președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Știu că unor factori de decizie de la București le e greu să se desprindă de iluzia că Plahotniuc ar fi un adversar, o piedică în calea lui Dodon, dar cred că alegerile îi vor obliga să facă această schimbare, pentru că altfel vor fi coresponsabili pentru, cum spuneam, distrugerea viitorului cetățenilor Republicii Moldova”, a concluzionat Preda.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X