Moldovenii din diasporă nu vor putea vota cu pașapoartele expirate; Șefa CEC: Am încălca legea dacă am permite asta

Autor: , in Politic / Populare / 14 februarie, 2019, 18:25

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va remite o decizie privind permiterea cetățenilor din diasporă să voteze în baza pașapoartelor expirate, cel puțin asta spune șefa instituției, Alina Russu.

Președinta CEC spune că CEC nu poate interveni în modificarea legii și amintește că acum o lună Curtea Constituțională s-a expus pe acest subiect.

„Aș îndemna concurenții electorali să nu îndemne CEC să meargă la încălcarea legii, deoarece asta ar fi o încălcare a legii. Codul Electoral stabilește foarte exhaustiv care sunt documentele în baza cărora cetățenii Republicii Moldova își realizează dreptul la vot atât în țară, cât și peste hotare. Nu este o decizie pe care trebuie să o ia CEC. A trecut o lună de când Curtea Constituțională s-a expus deja pe acest subiect”, a declarat Alina Russu, după ședința de astăzi a CEC.

Citește și: (VIDEO) Protest matinal la CEC: „ACUM” acuză puterea că fraudează alegerile

Blocul „ACUM” a protestat joi dimineață în fața Comisiei Electorale Centrale față de decizia autorităților, de a interzice în premieră cetățenilor moldoveni aflați în afara țării să poată vota cu pașapoarte expirate. Membrii și simpatizanții entității politice acuză autoritățile că prin această interdicție se „fraudează alegerile”, întrucât o astfel de decizie „interzice accesul la vot pentru 15% din cetățeni”.

Ei au amintit că în majoritatea statelor europene cetățenii aflați în afara țării pot vota nu doar cu pașapoarte expirate, dar și cu cărți de identitate sau chiar permise de conducere. În context, membrii blocului „ACUM” au cerut Comisiei Electorale Centrale să adopte o hotărâre prin care să se permită cetățenilor aflați peste hotare să poată vota cu acte expirate, la fel ca în scrutinele precedente.

Potrivit unor date neoficiale, în jur de 300 de mii de cetățeni se află în prezent peste hotare în baza cetățeniei românești. Cei mai mulți dintre aceștia în Marea Britanie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X