Prima reacție a Comisiei Europene după anunțul că Laura Codruța Kovesi este anchetată

Autor: , in Externe / 14 februarie, 2019, 15:17

Comisia Europeană a transmis că este important ca toți candidații pentru funcția de procuror european să fie tratați corect. Reacția Comisiei Europene vine după ce Laura Codruța Kovesi a anunțat, miercuri seară, că va fi anchetată de nou-înființata sectie de investigare a magistraților, scrie stirileprotv.ro.

„Comisia Europeană urmărește cu atenție ultimele evenimente din cadrul procedurii de selecție. Este crucial ca toți candidații, aleși de o comisie independentă, să fie tratați corect în timpul acestui proces. Cu privire la independența sistemului de justiție din România, am transmis clar, în numeroase rânduri, că o justiție profesionistă și independentă este de o importanță capitală. Comisia este la curent cu faptul că toți candidații pentru postul de Procuror European au fost evaluați de comisia independentă și că lista a fost trimisă Parlamentului European și Consiliului”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Am primit o citație în această seară (n.r. miercuri seară), pe la 8 și ceva. A venit un poliţist cu citaţia. Sunt citată în calitate de suspect pentru ziua de vineri. Sunt enumerate trei fapte: luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă. Nu sunt descrise faptele, însă din ce a apărut în spaţiul public şi de pe anumite site-uri care au publicat inclusiv depoziţii ale martorilor audiaţi în diverse dosare, bănuiesc că este vorba de acel dosar care vizează extrădarea lui Popa Nicolae. Nu cred că este o coincidenţă faptul că am fost citată exact în ziua în care eu intenţionam să plec din țară să mă prezint la Bruxelles. Pot să spun că mi-am luat bilet de avion de la începutul săptămânii pentru vineri, pentru că luni știam că trebuie să fie audierea în Parlamentul European. Ea s-a amânat pentru 25 februarie, dar cu toate acestea, toți cei trei candidați care sunt înscriși în procedură trebuie să mai facem niște demersuri și, de aceea, mi-am menținut biletul de avion”, a declarat Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA.

Adina Florea, procurorul care o anchetează, susţine că între citarea pentru a fi pusă sub învinuire şi procedurile pentru Parchetul European nu este nicio legătură.

În plus, Laura Codruţ Kovesi respinge acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă, care susţine că i-ar fi plătit sume mari de bani ca să îl aducă în ţara pe fugarul Nicolae Popa de la FNI. De procedura s-a ocupat Poliţia Română, care a şi confirmat acum câteva luni într-un comunicat că a suportat toate costurile extrădării lui Popa.

Kovesi este candidata cu şansele cele mai mari de a fi numită viitor procuror-şef al Parchetului European. Până acum, singurii care au arătat că se opun numirii lui Kovesi sunt chiar guvernanţii de la Bucureşti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X