Reacția Guvernului după ce Facebook a blocat conturi și pagini gestionate de angajați ai Executivului

Autor: , in Politic / Populare / 14 februarie, 2019, 16:59

„Guvernul Republicii Moldova nu verifică activitatea pe conturile private de pe rețelele sociale ale angajaților săi”, se arată într-o reacție a Executivului la decizia Facebook, de a bloca sute de conturi și zeci de pagini gestionate de angajați guvernamentali.

„În ceea ce privește comentariile sau postările făcute de lucrătorii din cadrul instituțiilor publice, precizăm că din bugetul de stat sunt plătiți peste 200 de mii de angajați, iar Guvernul Republicii Moldova nu verifică activitatea pe conturile private de pe rețelele sociale ale angajaților săi. Mai mult, aceștia au diverse opțiuni politice, opinii, iar statul este obligat să păstreze granița dintre lupta cu fenomenul FakeNews și garantarea libertății de exprimare a cetățenilor”, se arată în reacția Guvernului.

Mai mult, Guvernul condus de Pavel Filip a anunțat că va solicita „informații suplimentare de la compania Facebook”, „în scopul combaterii fenomenului de FakeNews”.

168 de conturi și 28 de pagini de Facebook și 8 de Instagram, care promovau știri false și erau, în unele cazuri, gestionate de angajați ai Guvernului Republicii Moldova, au fost blocate de către administrația celei mai mari rețele de socializare din lume.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Facebook, unele dintre conturi erau gestionate de persoane autentice, iar altele se ascundeau în spatele unor identități false.

„Având în vedere viitoarele alegeri din Moldova, am dorit să informăm oamenii despre acțiunile pe care le-am întreprins și despre faptele pe care le cunoaștem în prezent”, se arată în comunicatul Facebook.

Rețeaua de socializare a precizat că administratorii paginilor blocate și conturile care au fost șterse postau informații legate, în special, de viața politică.  54.000 de conturi urmăreau cel puțin una dintre paginile de pe Facebook și 1.300 urmăreau postările conturilor de Instagram eliminate acum.

Cei care au răspândit informațiile au cheltuit 20.000 de dolari pe publicitate, în lei românești, euro și dolari.

„Ei au distribuit fotografii trucate, mesaje dezbinatorii și au clonat o pagină care aparținea unei organizații locale ce lupta cu știrile false. Deși oamenii din spatele acestor activități au încercat să-și ascundă identitatea, analiza noastră a constatat că o parte din acțiuni sunt legate de angajați ai Guvernului Republicii Moldova”, precizează Facebook.

Printre conturile blocate, pe lângă cele ale trollilor cu conturi false, se numără și zeci de conturi reale, care aparțineau unor membri ai Partidului Democrat, în special din organizația de tineret.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X