Maia Sandu: Dacă regimul Plahotniuc-Dodon rămâne la putere, Republica Moldova riscă să devină Venezuela Europei

Autor: , in Politic / 15 februarie, 2019, 13:24

Dacă binomul Plahotniuc-Dodon va obţine majoritatea în viitorul Parlament după alegerile parlamentare din 24 februarie, Republica Moldova ar putea pur şi simplu dispărea de pe hartă în următorii ani din cauză că ritmul depopulării se va accentua pe fondul corupţiei, oligarhizării ţării şi sărăciei, a declarat, într-un interviu pentru Jurnaliştii.ro, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și copreşedintele Blocului electoral ACUM, Maia Sandu.

Politiciana este de părere că alegerile sunt deja fraudate, una dintre cauzele majore fiind obstrucționarea dreptului la vot în diaspora, unde cetățenii nu vor putea vota cu pașapoartele expirate, așa cum a fost la toate alegerile până în prezent.

„Suntem dezavantajaţi, dar noi ştim că dreptatea este de partea noastră şi venim în aceste alegeri ca să obţinem votul cetăţenilor oneşti, să preluăm guvernarea şi să facem dreptate.
Ne batem pentru viitorul european al Republicii Moldova și pentru o viață bună pentru toți cetățenii”, susține Sandu.

Lidera PAS este de părere că, „dacă binomul Plahotniuc-Dodon va obţine majoritatea în viitorul Parlament, Moldova ar putea pur şi simplu dispărea de pe hartă în următorii ani, din lipsă de oameni”.

„Noi ne confruntăm cu o criză demografică fără precedent, ritmurile de depopulare din cauza sărăciei şi a corupţiei sunt atât de mari, încât după cele mai „optimiste” estimări, în 30 de ani, Republica Moldova va pierde peste 44% din populaţia sa. Am atenţionat în repetate rânduri opinia publică internaţională că prin menţinerea acestui regim şi capturarea statului Republica Moldova de către grupuri criminale, un stat aflat în vecinătatea UE şi NATO este o problemă nu doar pentru cetăţenii acestei ţări, dar şi o problemă de securitate regională şi internaţională. (…) Dacă acest regim va rămâne la putere pe termen mediu, Republica Moldova riscă să devină Venezuela Europei. În relaţiile noastre cu UE ne aflăm în cel mai jos punct din aprilie 2007, când a fost expulzat ambasadorul României”, mai spune lidera PAS.

Mai mult, aceasta spune că „regimul Plahotniuc-Dodon vrea să menţină teritoriul dintre Prut şi Nistru într-o zonă gri, unde să domine arbitrariul, unde să nu existe legi şi reguli, unde să nu existe instituţii democratice, unde să nu existe opoziţie, ca ei să poată guverna şi exploata resursele ţării cât mai mult”.

Totodată, Sandu atenționează că, orice susținere directă sau indirectă a „clanului oligarhic de la Chișinău de către unii actori de la București sau din alte capitale dăunează, în primul rând, Republicii Moldova și cetățenilor ei”.

În ceea ce privește planul electoral al Blocului ACUM, Mai Sandu spune că planul de dez-oligarhizare prevede adoptarea de urgenţă a unei Legi privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, legea privind Departamentul Național Anticorupție, Legea cu privire la Curtea specializată anticorupție, Legea pentru modificarea Codului de procedură penală care ar facilita investigarea furtului miliardului (inclusiv care ar permite implicarea procurorilor străini în investigare), Legea Magnițky, Legea privind abrogarea legii „cetățeniei prin investiții”, ca să le numesc pe cele mai importante. „Vom apela la expertiza partenerilor de dezvoltare şi contăm foarte mult şi pe experienţa românească în acest domeniu”, mai spune lidera PAS, Maia Sandu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X