Moldova, subiect central în presa internațională; Când va descinde Procuratura la Guvern?
Decizia Facebook, de a închide sute de conturi și zeci de pagini de pe cea mai mare rețea socială, a făcut înconjurul lumii. Faptul că în spatele unor conturi și pagini specializate în clonare de identități virtuale ale unor persoane sau organizații publice, dezbinare și răspândire de știri false, stau direct angajați ai Guvernului, este o premieră la nivel global. Iar în consecință Moldova a devenit subiect de prima pagină în zeci de publicații prestigioase din Europa și Statele Unite ale Americii.
Nu-mi amintesc, de la protestele din ianuarie 2016 și alegerile prezidențiale din același an, ca Moldova să mai fi trezit atâta interes în media internațională. În ultimele 24 de ore publicații precum BBC, Business Insider, Reuters, DW, Euractiv, RFERL, CNBC, USNews și aproape toată presa din România au relatat pe larg acest subiect.
Iar interesul este unul absolut de înțeles, în condițiile în care în ultimii ani, în special de la alegerile prezidențiale din SUA, referendumul pentru Brexit și prezidențialele din Franța, atenția asupra rețelelor sociale este mult mai sporită, deoarece toate aceste scrutine au fost influențate decisiv de știrile false care au ajuns la sute de milioane de oameni în special datorită Facebook.
În Statele Unite, Marea Britanie și Franța se derulează anchete în aceste cazuri, iar la Washington, Mark Zuckerberg a fost audiat o zi întreagă în Congresul SUA din cauza incapacității Facebook de a elimina miile de conturi și pagini false care au influențat soarta alegerilor prezidențiale din 2016.
20 de mii de dolari și angajați ai Guvernului, implicați în distribuirea de știri false
Extrem de grav în acest caz este că Facebook arată direct cu degetul în direcția Guvernului Republicii Moldova.
„Deși oamenii din spatele acestor activități au încercat să-și ascundă identitatea, analiza noastră a constatat că o parte din acțiuni sunt legate de angajați ai Guvernului Republicii Moldova”, precizează Facebook într-un comunicat semnat chiar de șeful divizie de securitate a rețelei sociale.
Nici măcar Vladimir Putin, cu celebrele sale fabrici de trolli, nu a avut tupeul de a lega direct activitatea acestora de instituții guvernamentale.
Mai mult decât atât, Facebook precizează că în perioada de monitorizare, cei din spatele conturilor și paginilor blocate au cheltuit 20 de mii de dolari doar pentru publicitate.
Dar cei cel puțin 200 de oameni care stau în spatele conturilor și paginilor blocate, cam cu câți bani au fost plătiți?
Dacă am include ultimii 2 ani și jumătate, de la alegerile prezidențiale din 2016, și le-am acorda doar un salariu mediu, de 6 mii de lei pe lună, am vedea că ajungem la 1,2 milioane de lei cheltuite lunar sau 36 de milioane de lei pentru această perioadă. Repet, asta dacă includem doar un salariu mediu (deși mă îndoiesc că erau plătiți atât de modest), o perioadă limitată de timp și maximum 200 de oameni.
Deci reiese că zeci de milioane de lei au fost acordate, posibil, direct din bugetul de stat, pentru astfel de acțiuni subversive. Iar după ce Facebook i-a deconspirat, mai mulți membri PD sau angajați ai unor ministere nu au avut nicio problemă în a-și exprima revolta și a acuza rețeaua socială de „cenzură” și acțiuni în favoarea Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase.
Ce face Procuratura din spatele biroului lui Plahotniuc?
Apropo de Maia Sandu și Andrei Năstase. Cei doi au fost țintele predilecte ale conturilor și paginilor blocate, prin intermediul cărora se distribuiau știrile false îndreptate împotriva lor.
Pagini care au inventat și diseminat știrea falsă cu „cei 30 de mii de sirieni” au fost identificate ca gestionate de angajați ai Guvernului și blocate de Facebook. La fel s-a întâmplat și cu paginile care au promovat informații gen „Andrei Năstase va concesiona Chișinăul arabilor dacă ajunge primar”, în campania locală din 2018. Mai mult, pagini care clonau profilurile lui Năstase sau a PAS au fost, la fel, blocate în această acțiune fără precedent a Facebook.
Sunt acțiuni pe care, apropo, ar fi trebuit să le întreprindă instituțiile de drept de la Chișinău. În primul rând Procuratura din spatele biroului lui Plahotniuc, denumită și Generală, în adresa căreia Năstase a depus plângeri în campania din 2018, privind atacurile și știrile false îndreptate împotriva sa. Plângeri rămase fără absolut nicio finalitate.
Dar să admitem că subordonații lui Harunjen sunt prea incompetenți (nu doar rău voitori) pentru a putea duce la final un astfel de caz și a identifica vinovații. Iată că Facebook le-a făcut practic toată munca. Nu le rămâne decât să solicite oficial informații de la rețeaua socială și vor avea pe masă lista tuturor vinovaților.
Mai ales că, într-o încercare penibilă de a drege busuiocul, ieri Guvernul a spus că nu-și poate controla toți cei 200 de mii de angajați și că va solicita informații suplimentare de la Facebook. Solicitați-le! Prin intermediul procurorilor. Așa cum s-ar cuveni!
Este vorba despre 20 de mii de dolari pentru publicitate, zeci de milioane de lei pentru salarii, atacuri informaționale la adresa securității statului, grave prejudicii de imagine aduse Republicii Moldova și instituțiilor sale de stat.
Dacă am fi avut Procuratură Generală și nu una din spatele biroului lui Plahotniuc, astăzi deja ar fi existat descinderi în clădirea Guvernului. Nu vom avea parte însă de astfel de acțiuni, absolut obligatorii, așa cum nu am avut parte de niciun fel de intervenție pentru a preveni aceste acțiuni subversive, care iată, au făcut din nou Moldova celebră în întreaga lume.
Alex Cozer
Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.
Comentarii