Delegația MAEIE a reușit să vorbească 10 minute cu piloții moldoveni aflați la Moscova, după ore de tratative cu securitatea unui ONG

Autor: , in Politic / Populare / 16 februarie, 2019, 17:58

După o săptămâna de solicitări oficiale către autoritățile ruse despre locul aflării și starea de sănătate a cetățenilor moldoveni, Lionel Buruiană și Mihai Crihan, rămase fără răspuns, delegația Republicii Moldova a identificat locul deținerii acestora. Deplasându-se ieri la instituția medicală, după mai multe ore de tratative cu agenții de securitate a unui ONG, oficialii moldoveni au obținut permisiunea de a discuta cu ei doar pentru 10 minute.

Conform unui comunicat al MAEIE, prezentându-se la fața locului, oficialii moldoveni au fost somați de agenții de pază și doar după mai multe ore de tratative cu conducerea ONG-ului respectiv, au obținut dreptul de a se vede cu cei doi piloți, respectând unele condiții înaintate nefondat, care contravin dreptului internațional și bunului simț – limitarea temelor de discuții. Un subiect interzis categoric a fost cel privind perioada de când cei doi se află în spitalul respectiv.

Înainte de a le fi asigurat accesul, paznicii au solicitat ca membrii delegației să predea telefoanele și orice alte dispozitive electronice, deși cu doar câteva zile înainte restricția respectivă a fost eliminată în raport cu mai multe persoane, inclusiv jurnaliști, care au fost admiși la cetățenii moldoveni.

Conform sursei citate, semne mari te întrebare au trezit și verificările minuțioase făcute în privința identității persoanelor din delegația moldovenească, formată din reprezentanți ai MAEIE și diplomați acreditați din cadrul ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Lucru făcut de paznicii, care spuneau că execută aceste atribuții în numele unui ONG.

Din cauza timpului extrem de scurt petrecut cu cei doi cetățeni moldoveni și a interzicerii abordării unor subiecte, delegația guvernamentală nu a avut posibilitatea să facă o evaluare detaliată a situației lor. Cadrul medical prezent în delegație însă a putut constata că starea de sănătate a celor doi cetățeni permite transportarea lor imediată în Republica Moldova.

„În cadrul misiunii pe care delegația guvernamentală a avut-o la Moscova, finalizată cu această întâlnire de scurtă durată cu cei doi cetățeni moldoveni, constatăm o serie de situații care generează o îngrijorare profundă privind modul în care sunt deținuți și tratați conaționalii noștri, abordarea total netrasparentă și selectivă de colaborare a ONG-ului, care-i deține, cu reprezentanții diferitor instituții de stat din Republica Moldova. În special, ignorarea completă a adresărilor reprezentanților Guvernului, pe de o parte, și îndeplinirea tuturor doleanțelor privind accesul la cei doi piloți a unei persoane cu funcție publică dintr-o altă instituție de stat”, se arată în comunicatul remis de MAEIE.

Toate cele constate de delegația guvernamentală vor fi puse la dispoziția instituțiilor de resort, care instrumentează cazul celor doi piloți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X