Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc, și Partidul „Șor”, condus de primarul de Orhei Ilan Șor, sunt lideri detașați în topul formațiunilor politice cu cele mai mari cheltuieli raportate la CEC în această campanie electorală.

Cele mai mari cheltuieli de până acum au fost raportate de către Partidul Democrat, cu peste 23 de milioane de lei cheltuite oficial în 4 săptămâni de campanie.

Potrivit raportatelor PD-ului, grosul banilor ar veni din partea persoanelor fizice. Peste 700 de persoane fizice au semnat în primele 4 săptămâni de campanie în dreptul unor donații pentru partidul condus de Vladimir Plahotniuc. Marea lor majoritate sunt angajați plătiți din bugetul de stat, în jur de 100 fiind doar primari de localități.

Plahotniuc a raportat cea mai mare donație pentru PD, în valoare de 348 de mii de lei. Finul său, spicherul Andrian Candu a raportat 150 de mii de lei. Acestea sunt și cele mai mari sume donate de persoane fizice pentru PD, în rest sumele în dreptul cărora au semnat persoanele fizice variind, în general, între 5 mii și 50 de mii de lei.

Pe locul 2 în topul cheltuielilor se situează Partidul „Șor”, care a raportat peste 12,3 milioane de lei în 4 săptămâni de campanie. 

Spre deosebire de Partidul Democrat, cei mai mulți bani de care se bucură Partidul „Șor” vin din partea unor companii, persoanele fizice având donații mai modeste.

Unul dintre cei mai generoși donatori este compania „EXFACTOR-GRUP”, cu aproape 1,4 milioane de lei, care a concesionat recent toate gările auto din Republica Moldova pentru o perioadă de 25 de ani. De asemenea, hotelul „Cosmos”, care aparținea până recent familiei Shor, apare în prezent în gestiunea aceleiași companii.

Partidul „Șor” se bucură de donații generoase și din partea mai multor companii care activează la Aeroportul Chișinău, precum „Cleaning AE”, „Aeroport Handling”, „Aerofood SRL” sau „Fly Ticket” SRL.

Restul partidelor au raportat sume mult mai modeste. Cea mai consistentă este la PSRM, cu peste 4 milioane de lei. Celelalte formațiuni nu au depășit plafonul de 2 milioane de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here