(DOC) Neclarități în datele prezentate de CEC; Numărul alegătorilor din diaspora la prezidențiale, micșorat

Autor: , in Politic / Populare / 18 februarie, 2019, 17:22

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) anunță că în cadrul turului II al scrutinului prezidențial din 2016, când cetățenii din diaspora au putut să voteze cu actele de identitate expirate, doar 175 de alegători au avut astfel de acte și și-au exprimat votul. În comunicatul pe care l-a remis CEC există însă neclarități privind numărul total al alegătorilor de peste hotare.

„Analizând datele din SIAS ”Alegeri” despre participarea în cadrul turului II de scrutin al alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016, constatăm că din numărul cetățenilor Republicii Moldova, care stau permanent peste hotare, au participat la votare 138.350 de alegători, iar dintre aceștia – și-au exercitat dreptul la vot folosind acte de identitate expirate – 175 de alegători”, se arată în comunicatul remis de CEC.

Citește și: Orașele din Europa cu cei mai mulți moldoveni care vor să voteze; Câte secții va deschide Guvernul?

Datele prezentate de CEC, vin în contradicție cu cele în baza cărora Curtea Constituțională (CC) a confirmat la 13 decembrie 2016 rezultatele alegerilor şi validarea mandatului de preşedinte al Republicii Moldova. Mai exact, CC face referire la un număr de 138.720 de cetățeni care au votat peste hotarele țării ori cu 370 mai mult decât anunță acum CEC.

Citește și: (HARTĂ) Curioasele decizii ale Guvernului Filip în cazul deschiderii secțiilor de vot peste hotare

Contactați telefonic, reprezentații serviciului de presă al CEC au declarat că vor analiza datele și vor veni cu o reacție. După 2 ore, aceștia nu au mai fost de găsit la telefon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X