Mausoleul lui Lenin, închis publicului

Autor: , in Cultură/Media / Externe / 18 februarie, 2019, 19:21

Mausoleul lui Vladimir Lenin, liderul bolşevic şi fondatorul Uniunii Sovietice, şi-a închis luni porţile publicului pentru realizarea operaţiunilor de rutină de conservare a mumiei sale expuse în Piaţa Roşie din 1924, relatează EFE, citată de Agerpres.

„Ca urmare a realizării activităţilor de profilaxie, mausoleul lui Lenin va fi închis publicului între 18 februarie şi 16 aprilie 2019”, notează într-un comunicat Serviciul Federal de Protecţie (FSO) din Rusia, însărcinat cu paza şi protecţia demnitarilor.

La fiecare doi ani, specialişti ai Centrului de Biotehnologie şi Medicină (CBM) supun mumia unei serii de proceduri biochimice care, potrivit oamenilor de ştiinţă ruşi, permit conservarea acesteia pe timp nelimitat.

Mausoleul face obiectul pelerinajelor, de la moartea lui Lenin, în 1924, o tradiţie ce se menţine chiar şi după desfiinţarea URSS. Însă cu fiecare an, numărul vizitatorilor scade şi se fac auzite tot mai multe voci care cer să se pună capăt acestui „cult anacronic”.

Biserica ortodoxă rusă a avertizat că retragerea mumiei lui Lenin şi înhumarea ei se va produce mai devreme sau mai târziu, dar a precizat că este vorba de o decizie care trebuie să întrunească consensul social.

Sondajele arată că peste 60% dintre ruşi sunt favorabili înhumării mumiei lui Lenin, dar peste jumătate dintre ei cred că mai trebuie aşteptat, deoarece fondatorul URSS este încă o figură iubită.

Mausoleul lui Lenin este de obicei deschis în zilele de marţi, miercuri, joi şi sâmbătă, între orele 10:00 şi 13:00.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X