luni, februarie 18, 2019


(VIDEO) Codreanu se laudă că va fi „transport public de calitate”, dar autobuzele de la „expoziția” din PMAN nici măcar nu aparțin Chișinăului

Autor: , in Politic Populare , - 11:50

Autobuzele expuse în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) până la finele companiei electorale nici măcar nu aparțin municipalității, acțiunea fiind o expoziție din parte unui agent economic.

Primarul interimar Ruslan Codreanu, care la 16 februarie, scria pe o rețea de socializare că „am făcut tot posibilul ca chișinăuienii să aibă transport public de calitate” și publica fotografii cu unitățile de transport, spune astăzi că autoritățile municipale nu au semnat deocamdată un contract cu agentul economic în proprietatea căruia sunt unitățile de transport, iar amplasarea acestora în centrul Capitalei este o expoziție organizată de agentul economic.

Referitor la faptul că suntem în campanie electorală pentru parlamentare, iar această expoziție va avea loc până la finele campaniei, Codreanu spune că nu ține cont de perioada alegerilor, întrucât „foarte multe lucruri se întâmplă” în asemenea perioade.

„Parcul urban de autobuze, Primăria, nu a încheiat niciun contract cu agentul economic pentru livrarea de autobuze. Ele astăzi nu sunt proprietatea municipiului. Vor fi proprietatea municipiului doar după semnarea contractului oficial. Astăzi este expoziția din partea agentului economic și toate întrebările care țin de amplasarea autobuzelor în PMAN mai bine ar fi să-l întrebați pe agentul economic”, a declarat astăzi Codreanu.

Conform primarului interimar, agentul economic a depus declarația prealabilă pentru a autoriza o expoziție în perioada 14 – 24 februarie. „Nu avem dreptul legal de a refuza sau permite, noi luăm la evidență declarația prealabilă și emitem dispoziție. Foarte multe lucruri se întâmplă în perioada de alegeri, noi nu ținem cont de perioada de alegeri”, a adăugat Ruslan Codreanu.

Deși autobuzele au ajuns la Chișinău, cealaltă companie care a participat la licitație, dar nu a câștigat, are dreptul să depună o contestație în termen de 11 zile, astfel încât procesul să fie reevaluat. În condițiile în care va fi înregistrată contestația, municipalitatea nu va semna la 20 februarie contractul cu firma câștigătoare, dar unitățile de transport încă vor rămâne în PMAN.

„Urmează să expire cele 11 zile, timp în care celălalt ofertant are dreptul să depună contestație. Eu nu cunosc dacă a fost sau nu depusă o contestație. Dacă expiră cele 11 zile și nu va fi depusă nicio contestație, pe data de 20 februarie noi avem tot dreptul să semnăm contractul cu celălalt agent economic”, a mai spus primarul interimar.

Primarul interimar a semnat o dispoziție prin care oferă autorizație firmei Emotion Trading SRL pentru a organiza o „expoziție” pentru perioada 14-24 februarie, în intervalul orelor 08:00-22:00. Deci, unitățile de transport for sta în centrul Chișinăului până la finele campaniei electorale.

Prin această dispoziție, Codreanu a dispus ca Inspectoratul Național de Patrulare să asigure ordinea publică și să permită parcarea autobuzelor în PMAN, iar buna funcționare a „expoziției” va fi asigurată de către firma Emotion Trading SRL.

Conform Mold-Street, Licitația de circa 80 de milioane lei privind achiziționarea a 31 de autobuze pentru municipiului Chișinău a fost câştigată de o companie offshore din Ciprul de Nord. Compania are fondatori de origine turcă, dar e înregistrată în regiunea separatistă Ciprul de Nord, mai exact într-o zonă economică liberă din portul Famagusta.

Sursa citată scrie că, acest fapt generează multe semne de întrebare. Este vorba despre o regiune separatistă, cu statut nerecunoscut similar cu cel al regiunii transnistrene sau Osetia de Sud. Ar fi foarte curios cum Banca Naţională a Moldovei şi Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor vor autoriza o asemenea operaţiune sau transfer de bani. Or e vorba de 4,03 milioane de euro, iar cu TVA – de 4,84 milioane de euro. În plus, regiunea este inclusă de Centrul Naţional Anticorupţie şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare în lista zonelor off-shore.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *