Brexit: May se va întâlni miercuri cu Juncker

Autor: , in Externe / 19 februarie, 2019, 18:03

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va întâlni miercuri seară cu prim-ministrul britanic, Theresa May, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei, citat marţi de DPA şi France Presse, în timp ce riscul unui Brexit fără acord a crescut la puţin peste o lună până la data retragerii britanice, programată la 29 martie, transmite Agerpres.

Anunţul intervine în timp ce negociatorii britanici şi ai UE s-au întâlnit pentru a discuta modalităţile de a evita un „divorţ” fără niciun acord.

Negociatorii UE „nu vor redeschide acordul de retragere”, a precizat purtătorul de cuvânt, referindu-se la acordul de divorţ ce rămâne impopular printre parlamentarii britanici.

„Mai multe discuţii vor avea loc în această săptămână pentru a vedea dacă se poate găsi o cale ce ar obţine cel mai larg sprijin posibil în Parlamentul britanic şi să respecte liniile directoare convenite” de statele membre ale UE, a adăugat el.

Reuniunea este stabilită pentru miercuri, ora 18.30, la sediul Comisiei, la Bruxelles.

Această reuniune a fost pregătită de o întâlnire luni între negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, şi omologul său britanic, Stephen Barclay.

Barnier „a reiterat că cei 27 nu vor redeschide tratatul de retragere” pe care el l-a negociat cu dna May, dar care a fost respins de Parlamentul britanic în ianuarie, a subliniat, în faţa presei, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

Europenii „nu pot accepta să acorde o limită de timp pentru ”plasa de siguranţă” (clauza de ”backstop” n.r.) şi nici clauza de ieşire unilaterală” din acest dispozitiv ce a fost inclus în acordul de divorţ, a mai spus Schinas.

Această dispoziţie de ultimă instanţă, numită „backstop” în limba engleză, prevede menţinerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu UE dacă nu există o modalitate mai bună de a evita revenirea la o frontieră fizică între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, aminteşte AFP.

În Regatul Unit, susţinătorii unei rupturi clare de UE se tem că această măsură este o „capcană” ce ar menţine Marea Britanie „ancorată” pe o perioadă nedeterminată în UE în ciuda divorţului.

Pentru a-i linişti, May s-a angajat să caute „aranjamente alternative” cu UE.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X