Curtea de Apel Cahul refuză să spună la ce oră va avea loc ședința de mâine în „dosarul Șor”

Autor: , in Politic / Populare / 19 februarie, 2019, 16:21

Curtea de Apel Cahul refuză să comunice jurnaliștilor ora la care va fi reluată miercuri, 20 februarie, examinarea „dosarului Șor”. Informația nu poate fi găsită nici pe site-ul Curții. Experții Asociației „Promo-Lex” susțin că este vorba de un abuz.

O nouă ședință de judecată în „dosarul Șor” va avea loc la Curtea de Apel Cahul la 20 februarie. Întrebați de NewsMaker la ce oră vor începe audierile, responsabilii de la Curtea de Apel Cahul au spus că aceasta este „informație confidențială” și au refuzat să o comunice jurnaliștilor. Iar pe site-ul instanței din Cahul informația vizând „dosarul Șor” nu a mai fost actualizată de vara trecută.

Experții Asociației „Promo-Lex” susțin că asistăm la un abuz. „Ora ședințelor de judecată nu poate fi considerată „informație confidențială”. Acesta este informație publică și trebuie publicată pe site chiar dacă însăși ședința de judecată se va desfășura fără presă”, a comentat avocatul „Promo-Lex”, Vadim Vieru.

În ajunul ședinței precedente, informația vizând „dosarul Șor” a fost scoasă de pe site-ul Curții de Apel Cahul la solicitarea Agenţiei de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti. Aceasta și-a argumentat demersul prin faptul că ședințele în acest dosar sunt închise. Asta chiar dacă CSM a insistat anterior ca toate ședințele de judecată să fie publice.

Amintim că, în luna februarie 2018, dosarul de condamnare a fostului președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, Ilan Șor, primar de Orhei, a fost transferat la Curtea de Apel Cahul.

Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, a emis pe 21 iunie 2017, o hotărâre prin care Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare.

În aceeași zi, Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu, iar până la pronunțarea sentinței definitive se află sub control judiciar.

Sentința primei instanțe a fost atacată în instanța de apel atât de procuror, cât și de avocații inculpatului și de reprezentantul SA Banca de Economii. Dosarul a ajuns la Curtea Apel Chișinău abia după șase luni, invocându-se traducerea acestuia din română în rusă, iar în februarie a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul.

O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiție la cererea lui Ion Pleșca, președintele Curții de Apel Chișinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X