(DOC) Blocul ACUM cere CEC să permită votarea cetățenilor din diaspora în baza buletinului de identitate

Autor: , in Politic / 19 februarie, 2019, 18:20

Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” a solicitat astăzi Comisiei Electorale Centrale să întreprindă măsurile necesare astfel încât să se permită votarea în secțiile de vot din străinătate în baza buletinului de identitate valabil care conține IDNP.

Membrii blocului spun că o astfel de solicitare este justificată de modificarea inopinată de către organul electoral central a practicii constante de la ultimele 7 scrutine electorale când s-a permis votarea cu pașapoarte ale căror termen de valabilitate a expirat.

„Cetățenii din diasporă sunt la fel cetățeni ai acestei țări. Este inadmisibil să nu li se permite votarea cu aceleași acte cu care votează cetățenii din țară – buletinul de identitate valabil care conține IDNP”, se arată în solicitarea Blocului ACUM.

Amintim că, anterior reprezentanții CEC au declarat că nu va remite o decizie privind permiterea cetățenilor din diasporă să voteze în baza pașapoartelor expirate. Președinta CEC, Alina Russu, spune că CEC nu poate interveni în modificarea legii și amintește că acum o lună Curtea Constituțională s-a expus pe acest subiect.

„Aș îndemna concurenții electorali să nu îndemne CEC să meargă la încălcarea legii, deoarece asta ar fi o încălcare a legii. Codul Electoral stabilește foarte exhaustiv care sunt documentele în baza cărora cetățenii Republicii Moldova își realizează dreptul la vot atât în țară, cât și peste hotare. Nu este o decizie pe care trebuie să o ia CEC. A trecut o lună de când Curtea Constituțională s-a expus deja pe acest subiect”, a declarat Alina Russu, după ședința de astăzi a CEC.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X