Cum comentează BNM declarațiile lui Platon privind o posibilă fraudă bancară

Autor: , in Economic / 20 februarie, 2019, 18:32

Banca Națională a Moldovei (BNM) menționează că declarațiile lui Veaceslav Platon, precum că preluarea Moldindconbank prin intermediul unor investitori ar însemna o nouă fraudă bancară pusă în aplicare de Vlad Plahotniuc, nu corespund adevărului.

Într-o reacție la acuzațiile fostului partener de afaceri al liderului democraților, BNM precizează că, în prezent, este imposibil de aplicat scheme frauduloase prin intermediul băncilor licențiate.

Totodată, instituția neagă că ar fi refuzat anterior cererile companiei bulgare de a cumpăra acțiuni la bănci din Republica Moldova.

Citiți și: Platon: Plahotniuc pune în aplicare o nouă fraudă bancară. Cioclea de asta a demisionat

„Este o părere subiectivă, exprimată în mod tendențios de o persoană interesată și nu corespunde adevărului, deoarece compania DOVERIE UNITED-HOLDING AD nu a primit vreodată refuzul Băncii Naționale, așa cum se vehiculează. Dimpotrivă, anterior, compania menționată a depus o cerere și a obținut permisiunea prealabilă a BNM pentru achiziționarea unui pachet de acțiuni la BC „Victoriabank” S.A., care însă nu s-a materializat din motivele obiective ale acestui investitor potențial. Indicatorii financiari din sistemul bancar arată că astăzi avem un sector sigur și transparent, supus unui control riguros din partea BNM, inclusiv la BC „Moldindconbank” S.A., unde este instituit încă din 2016 regimul de intervenție timpurie (supraveghere specială). În consiliul băncii sunt experți străini profesioniși și imparțiali. Mai mult decât atât, actualul cadru juridic exclude posibilitatea unor scheme frauduloase prin intermediul băncilor licențiate”, este reacția BNM.

Citiți și: Statul a cumpărat peste 63 la sută din acțiunile „Moldindconbank”, iar apoi le va vinde unui cumpărător bulgar

Agenția Proprietății Publice (APP), în numele Guvernului Republicii Moldova, a cumpărat pachetul de 63,89% de acțiuni ale Moldindconbank, în care Platon era acționar. Tranzacția în valoare de 760,11 milioane lei a fost realizată luni, 18 februarie, la Bursa de Valori a Moldovei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X