(VIDEO) Blocul „ACUM”: Dodon a prezentat la Munchen un plan de federalizare. Plahotniuc îl susține

Autor: , in Politic / Populare / 20 februarie, 2019, 18:11

Președintele Igor Dodon a prezentat recent, în vizita sa din cadrul conferinței pentru securitate de la Munchen, un document privind federalizarea Republicii Moldova. De asta este acuzat șeful statului de către reprezentanții blocului „ACUM”, care îl acuză pe președintele PD, Vladimir Plahotniuc, de complicitate în acest caz.

Potrivit candidatului la funcția de deputat Igor Munteanu, ar fi vorba despre un „plan rusesc”, care ar „contrazice Constituția Republicii Moldova”.

„Președintele Dodon trădează Republica Moldova, oferind regimului secesionist de la Tiraspol o recunoaștere promisă de Moscova. Federalizarea înseamnă distrugerea statului Republica Moldova. Documentul este neconstituțional și provocator”, a declarat Igor Munteanu.

Potrivit președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, planul este unul „comun al lui Plahotniuc și Dodon, girat din afara țării de către forțele distructive pentru noi și pentru regiune.

Iar președinta PAS, Maia Sandu, a acuzat că acest plan de federalizare ar „trăda și interesele Ucrainei” și ar prezenta un „cuțit în spatele” țării vecine.

Ei au cerut „tragerea la răspundere a lui Igor Dodon” pentru aceste acțiuni.

Despre acest document a vorbit anterior și analistul politic român, Dan Dungaciu. El a vorbit acum trei luni, în cadrul unei emisiuni de la Realitatea TV, despre un proiect de federalizare pregătit de Kremlin și președintele Igor Dodon, care în prezent ar fi prezentat în cancelariile occidentale de către consilierii șefului statului, Aureliu Ciocoi și Vasile Șova. Potrvit lui Dungaciu, documentul ar fi ajuns inclusiv în Departamentul de Stat al SUA.

„Este un proiect de trei pagini care prevede federalizarea, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene. Acest document este și mai perfid (decât cel din 2003, n.r.), Transnistria își va păstra Constituția, Parlamentul ei, limba rusă, inclusiv trupele ruse de pe teritoriu. Astfel Republica Moldova va ajunge sub controlul total al Federației Ruse”, a dezvăluit Dungaciu.

În opinia sa, acest document este o „trădare de țară”, iar Plahotniuc știe bine de el și îi permite lui Dodon să-l prezinte în Occident.

„El (Plahotniuc, n.r.) acum așteaptă să vadă care va fi opinia Occidentului asupra acestui document”, a mai spus analistul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X