(VIDEO) Motivul pentru care autobuzele turcești aduse la Chișinău sunt mai ieftine? Ar fi fost inundate
Motivul pentru care autobuzele Isuzu Citiport care au ajuns la Chișinău sunt mult mai ieftine decât cele de același model, achiziționate în România, e pentru că ar fi fost inundate la Istanbul.
Cel puțin asta acuză fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, care a publicat pe pagina sa de Facebook imagini cu autobuze de aceeași culoare, inundate în Istanbul.
„Ele au fost înecate la inundațiile din anii trecuți, din Turcia. Au fost scoase din uz în Turcia ca neconforme, și aduse în RM ca „nou nouțe”, la preț de 130 000 Euro/bucata. Primăria nu are bani să le achite și caută să împrumute de la banci, cu dobânda de 10 %. Între timp, în PMAN, avem o expoziție a ceea ce nu are dreptul să circule în Turcia și nicăieri în lumea civilizată”, a scris Dorin Chirtoacă pe pagina sa de Facebook.
Cotidanul a scris anterior că după ce autobuzele au ajuns, în mod inexplicabil, la Chișinău, chiar dacă nu a fost deocamdată semnat un contract cu compania care a câștigat licitația, iar din imaginile făcute la cu vehiculele se vede că acestea nu sunt noi, unele fiind produse chiar în 2017, apar noi semne de întrebare.
Garanție de 2 ani sau doar 100 de mii de km?
Primarul interimar Ruslan Codreanu a declarat că garanția pentru aceste autobuze ar fi de 2 ani. Totuși, el este contrazis de directoarea executivă a companiei BMC Truck & Bus România (care a pierdut licitația în fața companiei care a livrat autobuzele Isuzu), Silvia Colacea, care spune că garanția este de 100 de mii de km sau 2 ani.
La un simplu calcul, un autobuz care ar circula pe itinerarul Vatra-Aeroport, face tur retur aproximativ 56 de km. În condițiile în care fiecare autobuz de pe această rută ar face, în medie, 7 curse pe zi, ar reieși că unitatea de transport va rula 400 de km într-o zi. Astfel, limita de 100 de mii de km ar fi atinsă în maximum 8-12 luni, și nicidecum în 2 ani, așa cum susțin autoritățile municipale.
Că 100 mii de km vor fi rulați mult mai rapid decât în doi ani o confirmă și site-urile de anunțuri cu astfel de autobuze second hand, acolo unde o unitate produsă în 2015 are deja 300 de mii de km la bord.
Mai mult decât atât, în cazul autobuzelor de același model livrate în România (Iași, Constanța, Sibiu, Brăila) s-a oferit o garanție de 2 ani pentru toate componentele, fără limită de km.
În România livrate direct de Anadolu Omotiv și mult mai scumpe
Și în legătură cu prețul de achiziție al autobuzelor au apărut mai multe semne de întrebare. Asta în condițiile în care în ultimii ani, același model de autobuze a ajuns în mai multe orașe din România, precum Iași, Constanța, Sibiu sau Brăila.
Prețul plătit de orașele din România este însă unul mult mai ridicat, cifrându-se la 180-190 de mii de euro în cazul Iașului sau Brăilei.
La Chișinău, o unitate ar urma să coste 125 de mii de euro. Totuși, dacă se confirmă că autobuzele sunt la mâna a doua, mai ales că unele sunt produse în 2017 sau 2018 și au mai multe semne de uzură, atunci apar din nou semne de întrebare. Asta pentru că un autobuz second-hand, produs în 2016, pe site-urile de anunțuri din Turcia costă 500 de mii de lire turcești, adică 80 de mii de euro.
Un alt detaliu interesant este că în cazul licitațiilor organizate de orașele din România, concursurile au fost câștigate direct de compania producătoare, Anadolu Otomotiv, în timp ce în cazul Republicii Moldova este vorba despre un intermediar, UNIPAY DANIŞMANLIK YAZILIM TEKNOLOJİLERİ LTD., companie înregistrată în Ciprul de Nord și care are drept principal domeniu de activitate IT-ul.
Și mai interesant este că, în Republica Moldova, există deja o companie Anadolu Otomotiv, înregistrată încă în anul 2011. Compania are trecută la capitolul activități licențiate „Transportul auto de călători în folos public”. Nu este clar de ce nu a participat direct producătorul la această licitație și a fost nevoie de un intermediar.
În România 3 luni pentru livrare, în Moldova câteva zile
Întrebări trezește și rapiditatea cu care aceste autobuze au ajuns la Chișinău, mai ales în condițiile în care contractul nu a fost semnat, iar compania care a pierdut licitația a acționat procedura în instanță.
În primul rând este de precizat că, în general, compania producătoare asamblează autobuzele doar după ce câștigat licitații în acest sens. Iar procedura de asamblare se întinde de la câteva luni la mai bine de un an.
Spre exemplu în cazul Iașului, compania producătoare a fost anunțată câștigătoare la 13 iulie 2017, iar primele 12 autobuze le-a livrat abia la 5 octombrie 2017, adică aproape 3 luni mai târziu. Ultimele autobuze din lotul de 88 au ajuns la Iași abia la sfârșitul anului 2018, adică un an mai târziu.
Comentarii