40 de milioane de euro din spălătoria rusească prin băncile moldovenești, confiscați în Germania

Autor: , in Politic / Populare / 21 februarie, 2019, 12:26

Autoritățile germane au anunțat că au confiscat proprietăți în valoare de 40 de milioane de euro (45 de milioane de dolari) și milioane de euro în numerar într-o anchetă legată de o laundromatul rusesc, prin intermediul căruia s-au spălat cel puțin 22 de miliarde de dolari, inclusiv prin implicarea unor bănci din Republica Moldova.

Anchetatorii federali și procurorii de la München au anunțat miercuri, într-o declarație, că sechestrările de proprietăți din sudul și centrul Germaniei au venit după trei ani de investigare a trei persoane, ale căror identități nu au fost făcute publice. Aproximativ 6,7 milioane de euro au fost de asemenea confiscate din băncile germane și alte 1,2 milioane de euro de la o bancă letonă, scrie presa americană.

Procurorii susțin că „veniturile provenite din spălarea banilor prin laundromatul rusesc au fost investite în bunuri imobiliare de valoare înaltă” în Germania.

Ei afirmă că schema implică transferul a 22 miliarde de dolari din Rusia în Europa prin intermediul băncilor din Moldova și Letonia, folosind companii fictive.

Amintim că spălătoria rusească prin intermediul băncilor din Republica Moldova a început după ce ministrul Justiției de la acea oră, Alexandru Tănase, a propus modificarea legii taxei de stat.

Mai exact, până în mai 2010, reclamanţii erau obligaţi să achite, la adresarea în instanţă, 3% din valoarea acţiunii, după această modificare taxa de stat a fost stabilită la maximum 25 de mii de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de 50 de mii de lei, în cazul persoanelor juridice.

Potrivit unor declarații ale președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, dacă această lege nu era modificată laundromatul devenea imposibil, întrucât aproape un miliard de dolari sub formă de taxe ar fi trebuit să intre în bugetul Republicii Moldova.

Alexandru Tănase a negat acuzațiile, spunând că nu acesta a fost scopul modificării legii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X