Dorin Galben // Am decis pe cine nu trebuie să votez

Autor: , in Editorial / Populare / 21 februarie, 2019, 13:17 Etichete:

„Dacă prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm.” Acest citat, al scriitorului și jurnalistului american Mark Twain, este atât de des utilizat înainte de alegeri, încât oamenii chiar încep să creadă că votul lor nu contează.

În istorie avem numeroase cazuri când un vot a schimbat mersul lucrurilor. În 1776, cu un singur vot diferenţă, limba oficială în America a devenit engleza, în loc de germană. În 1876, tot un vot a decis soarta regimului constituţional din Franţa, unde a fost lichidată monarhia şi instituită Republica. Eu cred cu fermitate că un vot valorează dublu, atunci când știm pe cine nu trebuie să votăm.

PSRM înseamnă Dodon, iar Dodon înseamnă impotență

Chiar dacă Igor Dodon nu mai este, oficial, membru al Partidului Socialiștilor, în calitate de președinte al Republicii Moldova acesta face tot posibilul ca să transfere imaginea sa către foștii săi colegi. Votanții PSRM-ului sunt cei care au migrat de la comuniști. Ei sunt în mare parte oameni care s-au născut și au crescut în perioada sovietică și acum i-a pălit o mare nostalgie. Bine, pe socialiști îi mai votează și o bună parte dintre moldovenii vorbitori de rusă, care văd în ei vocea Rusiei și care mai cred în promisiuni.

În campania electorală de la prezidențiale, Dodon a promis atât de mult lucruri, încât ar fi avut nevoie de vreo zece mandate pentru ca să le îndeplinească pe toate. După ce a câștigat și a realizat că funcția de președinte înseamnă impotență, el a decis să-și organizeze vacanțe lunare în Rusia și periodic urcă pe Muntele Athos, a mai cules căpșune cu Filip Kirkorov, a organizat câteva concerte și s-a lăsat suspendat de cinci ori. De ce vă spun asta?! Pentru ca să înțelegeți că atât socialiștii, cât și Dodon, fac promisiuni doar pentru ca să-și atingă obiectivul, după, uită de ele. Germanul Otto von Bismarck a spus un lucru foarte deștept: „niciodată nu se spun mai multe minciuni decât în timpul războiului, după vânătoare și înainte de alegeri.”      

Chiar dacă nu am niciun motiv să-l cred pe Ilan Șor, totuși, el a spus că l-a plimbat pe Dodon cu avionul său privat. Președintele a confirmat asta. De geanta, în care Șor i-ar fi transmis bani, cred că nici nu are rost să mai pomenesc. Deja singuri vă faceți concluziile despre cât de mult îl preocupă nevoile cetățenilor pe liderul neoficial al socialiștilor.   

Șor – o bulă de săpun care în curând se va sparge

De câteva săptămâni, Ilan Șor ne tot amenință, prin intermediul panourilor publicitare, că în Chișinău ar putea fi ca în Orhei. Nu cred că cineva își dorește ca problemele din Capitală să fie rezolvate din contul miliardului furat. Acest politician, dacă poate fi numit așa, face promisiuni la stânga și la dreapta pentru că știe că nu va trebui să le îndeplinească. Cel mai mare parc de distracții din regiune, medicamente gratuite pentru toți pensionarii, salarii minime de cinci mii de euro și multe alte proiecte fanteziste am tot auzit în actuala campanie electorală de la reprezentanții acestei formațiuni. Șor este gata să facă orice, doar pentru ca să nu ajungă la pușcărie. Misiunea lui pentru aceste alegeri este evidentă: trebuie să rupă cât mai multe voturi de la socialiști și să-i lipsească pe aceștia de obținerea unei eventuale majorități simple în viitorul Parlament. Partidul Șor nu este nimic altceva decât satelitul Partidului Democrat, iar cu asta se explică toate acțiunile lor „curajoase”. Omul și-a deschis televiziuni și și-a angajat spălători de imagine, care își zic jurnaliști. Toate s-au făcut și se fac pentru a obține câteva mandate de deputat. După alegeri însă, această bulă de săpun se va sparge.  

Pentru că execută tot ce i se spune, chiar ieri, pe 20 februarie, ședința de judecată de la Curtea de Apel Cahul, din dosarul „Șor”, a fost amânată pentru luna aprilie. E un fel de bonus din partea celor care-i trag ațele. Asta înseamnă că Ilan Șor va participa, cu acordul lui Plahotniuc, la alegerile de duminică. Dacă justiția moldovenească nu vrea să-l judece, pe 24 februarie îl vor „judeca” alegătorii.

Democrații sunt principalii dușmani ai democrației

Dacă totuși l-am pomenit pe cel, numele căruia mulți se tem să-l pronunțe, zic să trecem direct la personajul care trage ațele. Am văzut zilele astea un sondaj care probabil a fost „desenat” undeva prin subsolul PDM-ului, unde partidul condus de Vlad Plahotniuc se bucură de cea mai mare încredere a populației, fiind urmat de socialiști și Partidul Șor. Unii actuali, dar și foști miniștri democrați, promovau acest sondaj ca o mega reușită, fiind conștienți că cifrele sunt umflate exagerat. PDM-ul încearcă pe toate căile posibile să creeze impresia că formațiunea este apreciată. La televiziunile lor, actuala guvernare este lăudată, iar Republica Moldova este descrisă drept un stat prosper. În realitate însă, satele sunt goale, populația este sărăcită, pensiile și salariile sunt mizere, chiar dacă ei se bat cu pumnii în piept că le-au majorat, drumurile sunt proaste, iar cetățenii continuă să plece peste hotare. În trei ani de guvernare democrată, lucrurile s-au schimbat spre bine doar la posturile lor TV. Asta nu înseamnă că am trăit mai bine pe timpul fostelor guvernări, atunci oamenii au dus-o la fel de prost.

Cei care au ajuns acum la putere, prin tot felul de combinații dubioase, și-au angajat armate de troli pentru ca să le lustruiască imaginea în mediul online. Recent, Facebook-ul le-a șters peste 100 de conturi și s-a adeverit că majoritatea celor care răspândeau știri false și manipulatorii, lucrau chiar în clădirea Guvernului. Paradoxal, dar se pare democrații sunt principalii dușmani ai democrației și ai libertății de exprimare în Republica Moldova. S-au aflat trei ani la guvernare, dar au început să repare drumurile, să ieftinească medicamentele și să ofere compensații pentru copii doar cu câteva luni înainte de alegeri. Să fie oare o coincidență?! Haideți să nu mai credem în povești.

Știu, nu există o opțiune de vot perfectă. Toți au păcatele lor și nu eu o să vă spun pe cine să votați. Nu alegeți răul cel mai mic. Nu-i ascultați pe cei care spun că nu trebuie să votați pentru partide care n-au șanse. Pur și simplu mergeți la alegeri și votați responsabil din prima, pentru că turul doi nu va fi! O să închei cu un citat al politicianul american Bernard Baruch: „votați pentru cei care promit mai puține: așa veți fi mai puțin dezamăgiți.”

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X