Circa 3,4 milioane de locuitori au părăsit Venezuela

Autor: , in Externe / 22 februarie, 2019, 19:55

Aproximativ 3,4 milioane de venezueleni au fugit din ţara lor de la începutul crizei politice şi economice, iar fluxul de plecări continuă, a anunţat vineri ONU, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat comun, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) au precizat că din acest total, aproximativ 2,7 milioane de venezueleni s-au refugiat în ţări vecine, cum sunt Columbia şi Peru, restul refugiindu-se în ţări din afara Americii Latine.

În medie, în 2018, aproximativ 5.000 de persoane au părăsit Venezuela în fiecare zi. Pe baza acestor cifre, ONU a declarat în decembrie că se aşteaptă ca numărul persoanelor care fug din ţară să ajungă la 5,3 milioane până la sfârşitul acestui an.

Columbia găzduieşte 1,1 milioane de refugiaţi şi migranţi venezueleni, urmată de Peru cu 506.000 de persoane, Chile cu 288.000, Ecuador cu 221.000, Argentina cu 130.000 şi Brazilia cu 96.000 de persoane.

„Ţările din regiune au demonstrat o solidaritate extraordinară cu refugiaţii şi migranţii din Venezuela. (…) Dar aceste cifre evidenţiază constrângerile cu care se confruntă comunităţile gazdă şi nevoia continuă de sprijin din partea comunităţii internaţionale”, a declarat Eduardo Stein, reprezentant Special al UNHCR şi OIM pentru refugiaţii şi migranţii din Venezuela.

Exodul cetăţenilor venezueleni, care fug din cauza acestei situaţii economice dezastruoase este considerat de ONU drept cea mai mare deplasare de persoane din istoria recentă a Americii Latine.

Venezuela are mari rezerve de petrol, dar este afectată de o criză economică profundă şi se află sub sancţiuni financiare impuse de Statele Unite.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X