(VIDEO) Năstase, despre anchetele din Germania și Rusia privind laundromatul: Plahotniuc și Platon au fost complici

Autor: , in Politic / Populare / 22 februarie, 2019, 16:57

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a vorbit despre ultimele anchete, din Germania și Rusia, privind spălătoria de bani rusească prin intermediul băncilor din Republica Moldova.

Năstase a declarat, într-un live pe Facebook, că anchetele din cele două țări certifică dezvăluirile sale anterioare, în care-i acuza pe Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon că ar sta în spatele laundromatului rusesc.

El a prezentat un „volum din marele dosar al spălătoriei rusești”, pe care, potrivit acestuia, „îl duce din 2013” și pe care l-a transmis mai multor state și instituții internaționale, inclusiv Germaniei.

„În acel memoriu, din 2014, în final spuneam că dezmățul îi are beneficiar pe Vladimir Vlahotniuc și Veaceslav Platon. Iată că faptele ajung din urmă criminalii”, a declarat Andrei Năstase.

Năstase a mai spus că dacă Republica Moldova n-ar fi modificat legislația, la propunerea fostului Ministru al Justiției, Alexandru Tănase, spălătoria de bani ar fi fost imposibilă, întrucât în bugetul de stat al Republicii Moldova ar fi trebuit să se plătească peste 900 de milioane de dolari.

Liderul PDM Vladimir Plahotniuc și fostul său partener de afaceri, controversatul Veaceslav Platon, sunt acuzați oficial de către Ministerul rus de Interne de scheme ilegale prin care au retras din Federația Rusă, în anii 2013-2014, cel puțin 37 de miliarde de ruble.

Potrivit Irinei Volk, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Interne, Plahotniuc și Platon au implementat această scheme în calitate de cetățeni ai Federației Ruse, în condițiile în care ambii dețin și pașapoarte rusești.

„S-a stabilit că cetățeni ai Rusiei și Republicii Moldova au creat o grupare criminală internațională pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă. Organizatorii activităților ilegale au fost cetățenii Federației Ruse, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon”, a declarat Irina Volk pentru TASS.

„Pe parcursul anilor 2013-2014, membrii grupării criminale, sub pretextul unor datorii fictive și documente falsificate, au transferat bani în valută străină din băncile rusești „Zapadnîi” și „Ruskii Zemelenii” în conturi create la Moldindconbank prin operațiuni valutare ilegale. În total, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase din Federația Rusă, a precizat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit acesteia, în cadrul anchetei au fost deschise două cauze penale pentru „Organizarea unei grupări criminale” și „Efectuarea tranzacțiilor valutare pentru transferul de fonduri către conturile nerezidenților prin utilizarea documentelor false”.

„În cadrul anchetei asupra a fost arestat un locuitor al regiunii Moscova, Alexander Korkin, care a fost arestată preventiv”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Interne.

Bani din laundromatul rusesc?

Este de precizat că, potrivit Ministerului rus de Interne, operațiunile au avut loc în anii 2013-2014, când a funcționat laundromatul rusesc, prin intermediul căruia au fost spălate cel puțin 22 de miliarde de dolari. Una dintre băncile moldovenești implicate în laundromat a fost tocmai Moldinconbank, controlată la acea vreme de către Veaceslav Platon.

Amintim că spălătoria rusească prin intermediul băncilor din Republica Moldova a început după ce ministrul Justiției de la acea oră, Alexandru Tănase, a propus modificarea legii taxei de stat.

Mai exact, până în mai 2010, reclamanţii erau obligaţi să achite, la adresarea în instanţă, 3% din valoarea acţiunii, după această modificare taxa de stat a fost stabilită la maximum 25 de mii de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de 50 de mii de lei, în cazul persoanelor juridice.

Potrivit unor declarații ale președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, dacă această lege nu era modificată laundromatul devenea imposibil, întrucât aproape un miliard de dolari sub formă de taxe ar fi trebuit să intre în bugetul Republicii Moldova.

Alexandru Tănase a negat acuzațiile, spunând că nu acesta a fost scopul modificării legii.

Informațiile vin la scurt timp după ce autoritățile germane au anunțat că au confiscat bunuri și bani în numerar în valoare de peste 40 de milioane de euro, provenind din laundromatul rusesc prin intermediul băncilor din Republica Moldova.

Citiți și: 40 de milioane de euro din spălătoria rusească prin băncile moldovenești, confiscați în Germania

De cealaltă parte, Partidul Democrat a declarat, prin vocea purtătorului său de cuvânt, de „intervenție abuzivă în alegeri”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X