Petiție online: Diaspora strânge semnături privind încălcarea dreptului la vot în afara țării

Autor: , in Social / 24 februarie, 2019, 22:43

Moldovenii din diasporă au lansat o petiție în adresa autorităților și a misiunilor de observare prin care își propun să semnaleze faptul că au fost privați de dreptul de a vota.

Potrivit petiției, moldovenii spun că li s-a încălcat dreptul la vot prin nedeschiderea secțiilor de votare conform criteriilor prevăzute de Codul electoral și interzicerea de a vota cu pașaportul a cărui termen de valabilitate a expirat.

„Comisia Electorală Centrală a ignorat prevederile Codului electoral și nu a deschis secții de votare în străinătate conform criteriilor stabilite de lege, îndeosebi au fost nesocotite criteriile cu privire la participarea în cadrul ultimelor alegeri și cel al înregistrării prealabile”, conform documentului.

„Interzicerea de a vota cu pașaportul a cărui termen de valabilitate a expirat.
Contrar practicii constante de la ultimele 7 scrutine electorale și neglijând Decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie din 28.11.2014 (dosarul nr.3ra-1646/14), Comisia Electorală Centrală a interzis votarea cu pașapoarte ale căror termen de valabilitate a expirat (care conțin IDNP). Aceste măsuri încalcă prevederile art.38 alin.(2) din Constituția Republicii Moldova care stabilește că dreptul de vot poate fi limitat doar pentru persoanele puşi sub interdicţie în modul stabilit de lege (adică printr-o decizie judecătorească definitivă și executorie)”, se mai arată în documentul petiției.

Petiția poate fi verificată aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X