Stop vot în Moldova: S-a înregistrat cea mai mică prezență din ultimii 10 ani

Autor: , in Politic / Populare / 24 februarie, 2019, 22:00

Secțiile de votare s-au închis la ora 21.00. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), prezența la vot este de 49,07 la sută.

În total, și-au exercitat dreptul la vot peste 1.445.534 de moldoveni. Femeile au fost mai active – 53,22 la sută, în timp ce bărbații s-au prezentat la urne în proporție de 46,78%.

În cadrul acestui scrutin a fost atestat un număr impunător de voturi venite din regiunea transnistreană. Mai exact, 37.172 de persoane și-au exprimat dreptul e vot.

În același timp, în cele 123 de secții de votare deschise peste hotarele țării au votat de 72.380 cetățeni.

Peste 3,2 milioane de alegători cu drept de vot au fost așteptați astăzi la urne, o cifră criticată de analiști și considerată nerealistă, întrucât populația totală nu ar depăși 3 milioane de locuitori, aici incluzând minorii.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova alegerile parlamentare s-au desfășurat în baza sistemului electoral mixt, în care deputații sunt aleși concomitent în cadrul unei singure circumscripții naționale și în 51 de circumscripții uninominale. În circumscripția națională s-au ales 50 de deputați pe liste de partid în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați, în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Tot astăzi, a fost organizat un referendum consultativ, în care cetățenii care își doresc au putut să voteze pentru reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și posibilitate de retragere a mandatului deputatului. Pentru a fi valabil, la referendum trebuie să participe cel puțin o treime din cetățenii cu drept de vot.

În Republica Moldova secțiile de vot s-au închis la ora 21:00, dar procesul continuă pentru moldovenii din diaspora.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X