În lumea liberă PD-ul nu ar fi acces în Parlament; Ce rezultat a obținut partidul lui Plahotniuc în diaspora

Autor: , in Politic / Populare / 25 februarie, 2019, 16:16

Deși a câștigat cele mai multe mandate în circumscripții și a ocupat locul trei pe lista națională, PD-ul a obținut sub 5% din voturile cetățenilor plecați în afara țării. Un rezultat care nu ar fi permis partidului condus de Vladimir Plahotniuc nici măcar să treacă pragul electoral.

În diaspora Partidul Democrat a obținut doar 4,85% din voturile cetățenilor moldoveni care în acest an, în premieră, au putut vota doar cu pașapoarte valabile. Nu și cu buletine de identitate, așa cum se întâmplă în toate țările membre UE sau măcar cu pașapoarte expirate, așa cum s-a putut la ultimele scrutine.

Votul a fost câștigat detașat de Blocul „ACUM”, care a obținut încrederea a peste 75% din cei 76 de mii de moldoveni care au votat în afara țării.

Pentru Partidul Socialiștilor au votat 8,2% din cetățeni, iar restul formațiunilor politice au obținut sub 3% din voturi.

Scor mult sub media națională și în Chișinău

De altfel, și în Chișinău, acolo unde presiunile, șantajul și mita electorală își pot face efectul mult mai greu, PD-ul a obținut un scor mult sub media națională, de doar 13,3%.

Blocul „ACUM” s-a situat pe prima poziție în capitală, cu 37,7%, urmat de socialiști, cu 34,8%. Partidul Șor a obținut un rezultat sub pragul electoral în capitală, de doar 5,6%.

Mai mult, deși în țară a câștigat în 18 circumscripții, fiind lider la acest capitol, Partidul Democrat a pierdut pe linie, în toate circumscripțiile din Chișinău și din diaspora.

La nivel național, PSRM a obținut 31,2% din voturi, „ACUM” – 26,6%, PDM – 23,7%, iar Șor – 8,3%

PSRM va avea 34 de mandate în viitorul Legislativ, PD – 31, „ACUM” – 26, Șor – 7, celelalte trei poziții fiind ocupate de candidați „independenți”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X