Matei Dobrovie: PNL condamnă organizarea nedemocratică a alegerilor parlamentare în Republica Moldova

Autor: , in Politic / 25 februarie, 2019, 17:58

Partidul Naţional Liberal din România a monitorizat cu atenţie desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare în Republica Moldova precum şi scrutinul de ieri, 24 februarie 2019, și anunță că, cu indignare, a constatat că alegerile parlamentare din Republica Moldova nu au fost libere, corecte şi democratice.

Obstrucţionarea dreptului de vot prin interzicerea cetăţenilor moldoveni de a vota în diasporă cu buletinul valabil aşa cum s-a întâmplat la scrutinele precedente şi apoi împiedicarea depunerii contestaţiilor în acest sens reprezintă un abuz de putere din partea Comisiei Electorale Centrale din Republicii Moldova, spun reprezentanții PNL.

În acelaşi timp, PNL condamnă faptul că zeci de mii de persoane din regiunea transnistreană au fost mituite, conform filmărilor ce au ajuns în spaţiul public, pentru a veni în mod organizat la secţiile de votare din dreapta Nistrului cu scopul de a vota la alegerile parlamentare în favoarea partidelor pro-ruse şi oligarhice. De asemenea, faptul că opoziţia nu a avut posibilitatea de a desfăşura campanie electorală în Transnistria prin interzicerea accesului liderilor opoziţiei în această regiune reprezintă o încălcare a principiului votului liber exprimat.

„Tripleta anti-europeană PD-PSRM-Şor a reuşit să obţină o majoritate constituţională prin fraudarea masivă a alegerilor. Într-o competiţie complet dezechilibrată, în care alianţa Dodon-Plahotniuc-Şor a folosit resurse administrative, mediatice şi financiare imense, opoziţia anti-oligarhică reprezentată de Blocul ACUM a obţinut un rezultat foarte bun, clasându-se pe locul 2. Asta în ciuda miilor de cetăţeni aduşi cu autobuze la secţiile de votare, a proceselor verbale completate în multe cazuri înainte de numărarea voturilor şi închiderea secţiilor, a buletinelor de vot lipsă şi a neregulilor de tot felul”, se arată într-un comunicat remis de deputat PNL de Bucureşti, Matei Adrian Dobrovie.

Reprezentanții PNL spun că rezultatul este dezastruos pentru România, iar „guvernul de la Bucureşti decontează eşecul total al politicii sale de susţinere a regimului Plahotniuc în numele stabilităţii şi împiedicării forţelor pro-ruse să ajungă la putere”.

„Vom avea cel mai probabil un guvern care va oficializa relaţia dintre PSRM şi PDM şi care va pune în aplicare federalizarea şi transnistrizarea Republicii Moldova. Împreună cu satelitul Şor, există majoritatea care poate face acest scenariu de coşmar realitate. Implicaţiile de securitate asupra României şi a orientării viitoare a R.Moldova sunt majore. Singurul lucru bun în urma acestor alegeri este că Blocul ACUM se confirmă o opoziţie redutabilă, dispusă să lupte în continuare pentru eliberarea statului capturat, în ciuda tuturor barierelor şi ameninţărilor. România ar fi trebuit să-i susţină! N-a făcut-o şi acum culege roadele”, se mai arată în comunicatul citat.

La nivel național, PSRM a obținut 31,2% din voturi, „ACUM” – 26,6%, PDM – 23,7%, iar Șor – 8,3%

PSRM va avea 34 de mandate în viitorul Legislativ, PD – 31, „ACUM” – 26, Șor – 7, celelalte trei poziții fiind ocupate de candidați „independenți”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X