(STUDIU) Țările care au avut de câștigat și de pierdut de pe urma introducerii monedei euro

Autor: , in Economic / 27 februarie, 2019, 16:13

Un nou studiu realizat de Centrul pentru Politici Europene din Freiburg arată că Germania a câştigat „de departe cel mai mult” de pe urma introducerii monedei unice europene, potrivit Deutsche Welle. Italia şi Franţa în schimb au suferit o diminuare a prosperităţii în ultimii 20 de ani.

Germania a câştigat aproape 1.900 miliarde de euro în perioada 1999-2017 de pe urma introducerii euro, potrivit studiului CEP. Think tankul cu sediul în Freiburg este parte a Stiftung Ordnungspolitik, scrie zf.ro.

Cercetătorii Alessandro Gasparotti şi Matthias Kullas au descoperit că Germania şi Olanda sunt singurele ţări care au obţinut beneficii substanţiale de pe urma euro. În Germania, noua monedă a adus 23.000 de euro în plus pe cap de locuitor în perioada analizată. Olandezii au devenit cu 21.000 de euro mai bogaţi, în timp ce italienii şi francezii au devenit cu 74.000 şi respectiv 56.000 de euro mai săraci.

Potrivit Reuters, Germania şi Olanda, ţări cumpătate care au criticat cel mai dur bailouturile ţărilor îndatorate de la periferie au profitat cel mai mult de pe urma introducerii euro.

Lansată în 1999, moneda euro a generat un boom al creditului şi investiţiilor extinzând beneficiile mediului caracterizat de dobânzi scăzute din Germania la nivelul periferiei blocului, scrie Reuters. Datoriile respective au devenit însă greu de susţinut după criza financiară din 2008, Grecia, Irlanda, Spania, Portugalia şi Cipru fiind obligate să caute asistenţă financiară odată cu încetinirea creşterii şi reducerea accesului la finanţare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X