Că alegerile au fost falsificate este un fapt cert. Vom reveni cu o analiză mai amplă la acest subiect. Acum e de ajuns să menționăm că datele pe circumscripții încă nu-s publice la 3 zile după alegeri. De ce? Pentru că datele din procesele verbale nu coincid cu cele oficiale, iar diferența de voturi pe circumscripții și pe liste e de 110 mii(?!). Așteptăm explicațiile Alinei scrise de Iura. De ce atunci au fost recunoscute de observatorii internaționali? Mai întâi, pentru că falsificările nu se fac în fața lor, ci după cortină și nu se văd cu ochiul liber. Degeaba pui mii de observatori în secțiile de votare. Falsificarea și frauda e în altă parte. Cine a vrut să le vadă, le-a văzut. Transparency International – Moldova și-a exprimat profunda îngrijorare privind gradul de răspândire a corupției politice în Republica Moldova și superficialitatea cu care au monitorizat unele instituții alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, fără a ține cont de contextul desfășurării scrutinului și trăgând concluzii pripite privind rezultatele acestora. N-aș vrea să cred că organismele de monitorizare “nu au observat” falsificările pe motiv că socialiștii au fost furați de cel puțin 10 mandate, care s-au redistribuit între PD și PPȘ. Iar pentru credibilitate li s-au mai dat procente și PCRM-ului, ca să se piardă. Emblematic în acest sens e votul în circumscripțiile din Transnistria – voturile PSRM au plecat direct la “independenții” care în scurt timp vor deveni pediști. De ce tac socialiștii în această situație – e o întrebare foarte bună.

Care vor fi scenariile/coalițiile posibile? Avem scenariul de bază, anunțat deja de Plahotniuc – el crede că e prima mână, având 40 de mandate (30+7+3), uitând că cei 3 sunt “independenți”, iar Șor a declarat că nu va face alianță cu nimeni. Nu că ar fi mare secret, dar putea să mimeze această coalizare. Apoi va urma propunerea pur ritualică către ACUM de a forma majoritatea “pentru păstrarea par-cur-sului”…știți voi care. Pentru că nu are nici o șansă, se va adresa socialiștilor să formeze majoritatea “Pro-Moldova”. Acum, după ce i-a furat atât de obraznic atâtea mandate, nu cred că PSRM nu înțelege că-și semnează sentința. De aceea e foarte puțin probabilă o alianță formalizată cu socialiștii. Și atunci se purcede la algoritmul de bază, deja testat – se racolează vreo 7 socialiști și vreo 5 deputați din ACUM – asta obligatoriu, ca să arate frumos. Ce se întâmplă pe urmă? Moartea lentă dar sigură a PSRM și ACUM și transformarea parlamentului în cimitir politic. Crede cineva din ACUM că va face opoziție parlamentară? Să-i întrebe pe socialiști.

O variantă de alternativă este coaliția tehnică ACUM – PSRM. Nu putem vorbi de o alianță din multiple motive. Ceea despre ce putem vorbi e o coaliție ad-hoc pentru demafiotizarea statului și o guvernare tranzitorie, strict limitată în timp care își va propune drept obiectiv scoaterea din captivitate a principalelor instituții ale statului și organizarea unor alegeri noi – libere și corecte. Punct. Acest lucru trebuie declarat din start, pentru a evita tot felul de speculații care déjà au apărut și vor mai apare cu siguranță. După reacțiile apărute se vede că acest scenariu a fost neașteptat pentru faimoșii scenariști din holding și că acesta reprezintă un pericol real pentru actualul regim. Socialiștii nu prea au cum să refuze din simțul autoconservării, pentru că următorul scrutin ar putea fi ultimul pentru ei. Acum întrebarea e pentru ACUM: puse pe cântar – scoaterea statului de sub controlul total al unui regim cleptocrat, deconectarea instituțiilor de la telecomandă, asigurarea unui proces electoral corect și democratic – nu pot fi contrabalanțate de eventualele pierderi de imagine care se vor specula. Or, anume asta au promis la alegeri – să elibereze țara de mafie. Iar țara și cetățenii vor avea numai de câștigat. Ar fi o mișcare politică matură și responsabilă, spre deosebire de eventuala păstrare a virginității ideologice fără nici un impact real care va conduce la degradarea în continuare a țării. E riscant? Da. Nu și imposibil.

Acum e ACUM! Ori faceți ceva și intrați în istorie, ori vă așezați în fotolii și așteptați când PD, asemenea Ice-9 din Cat’s Cradle de Kurt Vonnegut, va transforma totul într-un pustiu de gheață…


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •