Sursă foto: adevarul.ro

Rezultatele alegerilor parlamentare și mandatele deputaților aleși ar putea fi validate deja săptămâna viitoare. Prima ședință a parlamentului de legislatura a XXI-a ar putea avea loc până la 26 martie, în cazul în care Curtea Constituțională va valida două treimi ale mandatelor deputaților.

Rodica Sârbu, purtător de cuvânt al Comisiei Electorale Centrale, a comunicat pentru NM că la 26 februarie, CEC a primit de la toate consiliile de circumscripție documentele finale referitoare la rezultatele alegerilor. CEC are cinci zile la dispoziție pentru a face totalurile finale ale alegerilor. Potrivit lui Sârbu, CEC preconizează să le anunțe la 3 sau 4 martie.

După aceasta, comisia va expedia documentele la Curtea Constituțională. Și CC va avea cinci zile la dispoziție pentru a da o concluzie cu privire la conformitatea sau neconformitatea alegerilor legislației electorale și pentru a valida sau invalida mandatele deputaților aleși. Dacă CEC va transmite documentele la 4 martie, CC va trebui să se pronunțe cu privire la legitimitatea alegerilor până la 9 martie. Însă CC nu trebuie să anunțe decizia până nu vor fi examinate toate contestările ce țin de organizarea alegerior. Și teoretic, acest lucru poate tărăgăna procesul de validare a alegerilor.

Decizia Curții Constituționale, la rândul său, va fi transmisă în parlament în decurs de trei zile. Dacă CC va declara valide peste două treimi (67) din numărul total de mandate, prima ședință a noii componențe a parlamentului va fi anunțată în 30 de zile din ziua alegerilor, adică până la 26 martie.

CC ar putea să nu valideze o parte din mandatele deputaților din cauza contestării rezultatelor alegerilor în unele circumscripții. Reprezentanții blocului electoral ACUM, de exemplu, au declarat deja că vor cere anularea rezultatelor alegerilor în circumscripțiile din stânga Nistrului. Partidul Socialiștilor intenționează să conteste rezultatele alegerilor parlamentare în șase circumscripții uninominale, inclusiv în Chișinău și în cele deschise pentru Transnistria.

Dacă rezultatele nu vor fi recunoscute în unele circumscripții, CEC va trebui să organizeze acolo alegeri parțiale, în decurs de două săptămâni. În acest caz, funcția de deputat în această circumscripție uninominală rămâne vacantă până la validarea rezultatelor noilor alegeri în circumscripție.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here