Împarți gratuit hrișcă și „tușonkă” la niște oameni bătuți de soartă și ajungi în Parlament. Asta e concluzia mea, după ce am văzut că Șor a ajuns deputat. Nu contează că ești implicat în furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Nu contează că faci tot ce-ți spune Plahotniuc, doar pentru ca să nu ajungi la pușcărie. Nu contează că faci declarații populiste și promisiuni fantasmagorice. Important că s-au găsit peste 100 de mii de persoane care au crezut în aceste povești. Ceea ce e foarte trist. 

Cei care au votat pentru Șor, au votat de fapt pentru Plahotniuc, și. probabil, au fost conștienți de asta. Partidul Șor este o anexă a democraților. Doar un naiv poate crede că fostul primar de Orhei a acționat pe cont propriu. Trebuie să ne amintim că anume pe el l-a folosit puterea pentru a împiedica protestele opoziției din vara anului trecut. Tot el a venit cu cele mai agresive declarații și cele mai dure atacuri la adresa liderilor opoziției în campania electorală. Prin intermediul lui, Guvernarea a transmis toate toate mesajele toxice, pe care nu le-a putut spune direct, mimând o campanie „corectă”.

Dacă în Republica Moldova am fi avut o justiție independentă și imparțială, Ilan Șor de mult ar fi stat la răcoare. Ședințele de judecată, în care este vizat direct, n-ar fi fost amânate până la infinit, din tot felul de motive banale. Este evident că pentru cei care controlează justiția în prezent, Șor este mai util la libertate, decât după gratii. Cât timp va fi nevoie de „serviciile” lui, el se va plimba sub cerul liber. Problema e, de fapt, alta. Cetățenii ar fi trebuit să organizeze proteste și să fac presiuni ca acest cetățean să fie judecat și pedepsit așa cum prevede legea, dar ne-am pomenit că în loc să-l bage în pușcărie, moldovenii l-au băgat pe Șor în Parlament.

Alegătorii, prin votul lor, i-au oferit unui hoț imunitate. În următorii patru ani, acesta le va elabora legi. Absurd. Cred că doar în Moldova e posibil așa ceva. Într-o țară normală, unui asemenea candidat nici măcar nu i s-ar fi permis să se înscrie în cursa electorală. La noi, însă, omul a primit certificatul de integritate fără probleme.

Un deputat l-a costat pe Șor circa trei milioane de lei

Se creează impresia că Șor este folosit de liderul democrat pe post de „prost util”. Face tot ceea ce i se dictează. A reușit să acceadă în Parlament și să asigure pentru PDM încă șapte deputați. Apropo despre asta. Partidul Șor a cheltuit, oficial, în campania electorală aproape 20 de milioane de lei și a opținut șapte mandate, ceea ce înseamnă că fiecare deputat a costat partidul aproape trei milioane de lei. Formațiunea a obținut, pe 24 februarie, 117 774 de voturi sau 8,32%. Prin urmare, fiecare vot a costat Partidul „Șor” aproape 170 de mii de lei. Cheltuielile au fost enorme, iar asta înseamnă că în următoarea perioadă, unii vor căuta tot felul de metode să-și recupereze banii.

Scriam înainte de alegeri că Șor este o bulă de săpun care în curând se va sparge. Se pare că acest proces deja a început. Zilele trecute, Parcul de Distracții „OrheiLand” din Taraclia, a fost demontat, iar reprezentanții fostului primar de Orhei au spus că acesta urma să fie deschis doar pentru perioada de iarnă. Nu e deloc întâmplător că demontarea lui a început imediat după ce au avut loc alegerile parlamentare. Acesta nu a fost nimic altceva decât o momeală pentru alegători, care au fost atât de naivi și au crezut că odraslele lor vor sări pe tobogane, gratuit, încă mulți ani la rând. Of, cât de previzibil e totul. Să nu vă mirați nici atunci când spălătorii de imagine, angajați la televiziunile de la Orhei, nu-și vor mai primi salariile și când se va tăia îi ei ca în într-o căpățână de curechi.

După asta ce urmează?! Probabil, unul câte unul, se vor închide și magazinele sociale, în special în localitățile unde Șor și susținătorii săi au acumulat puține voturi. Asta va fi un soi de pedeapsă a celor care n-au votat așa cum trebuie. Acum, politicianul, condamnat la 7,5 ani de închisoare pentru escrocherii financiare, are două opțiuni, fie împreună cu PDM cumpără încă 11 deputați de la PSRM sau ACUM și guvernează următorii patru ani, fie opoziția reușește, miraculos, să elibereze justiția și tovarășul „brigadir al colhozului” de la Orhei ajunge după gratii. Alegerile anticipate nu sunt pentru el o soluție, fiindcă acum a avut cheltuieli enorme, iar încă o astfel de „experiență” n-ar putea-o suporta și nici nu are siguranța că data viitoare va trece pragul electoral.


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •