Partidul Democrat a fost, de departe, cel mai avantajat partid de noul sistem de vot mixt, introdus în premieră pentru alegerile din 24 februarie.

Democrații au câștigat 4 mandate în plus față de situația în care alegerile ar fi avut loc în sistemul vechi, proporțional. PD-ul ar fi avut 26 de mandate în sistemul proporțional, față de 30 astăzi.

Mai mult, cei mai mulți analiști susțin că sistemul mixt a tras în sus rezultatul PD-ului și pe proporțional, în condițiile în care formațiunea condusă de Vladimir Plahotniuc a obținut mai multe voturi pentru candidații de pe uninominal decât la votul general pentru partid.

Comisia Electorală Centrală deocamdată nu a publicat rezultatele pentru fiecare localitate în parte, pentru a vedea exact cât de mult a fost favorizat PD-ul de acest sistem, dar există un exemplu grăitor în acest sens.

Este vorba despre raionul Edineț, singurul care a cuprins și o întreagă circumscripție uninominală, astfel putând fi făcută o comparație exactă.

În acest raion, la votul pe liste, Partidul Democrat a obținut 11162 de voturi (35,15%), situându-se pe locul 2, după PSRM, cu 11633 de voturi (36,63%).

Situația se schimbă semnificativ atunci când vine vorba despre circumscripția uninominală, acolo unde a câștigat candidatul PD Oleg Sîrbu.

Sîrbu a acumulat în această circumscripție 11840 de voturi, cu peste 600 mai multe decât partidul său. Candidatul PSRM Melnic Nicolai a fost votat de 10597 de oameni, cu peste 1000 mai puțini decât formațiunea care l-a înaintat.

Și candidatul Bloculul „ACUM”, Dinu Plîngău, a obținut un rezultat mai modest cu peste 100 de voturi decât formațiunea care l-a înaintat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •